33. godišnjice SDA

Izetbegović: Tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu dogodilo se najmanje ratnog zločina

U Sarajevu se obilježava 33 godine postojanja Stranke demokratske akcije,
Vijesti / Flash | 27. 05. 2023. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović danas je na svečanosti u Sarajevu čestitao članstvu i simpatizerima 33 godine postojanja, predanog i plodonosnog rada ove stranke.

To je bio povod da predstavi dugogodišnje rezultate rada i napora SDA, te je prisutnima istaknuo da je je u vremenu rata tamo gdje je SDA imala dominantu ulogu dogodilo najmanje ratnog zločina, a u vremenu postratne normalizacije odnosa stranka je bila motor stabilizacije, normalizacije i napretka.

Foto: Bljesak.info / Bakir Izetbegović tijekom obilježavanj 33 godine postojanja SDAa 

Pomirenje ljudi

Članovi stranke, kako kaže, predano su radili na pomirenju ljudi, povratku protjeranih, reafirmaciji multietničnog duha BiH, te na usvajanju europskih standarda i ubrzanju euroatlantskog puta.

Najveći napredak smatra da je ostvaren u obnovi i razvoju tržišne ekonomije, privatnog poduzetništva, kao i pri rješavanju socioekonomskih pitanja.

Podvukao je da je "unatoč višedesetljetnim napadima i pokušajima da se SDA kompromitira ova prvoosnovana bh. stranka ostala prvorangirana, pobjednička stranka kroz niz izbornih ciklusa".

''SDA redovito dobiva podršku minimalno 280.000 glasača, najjača je stranka u BiH, skoro duplo je jača od sljedeće stranke u Federaciji BiH'', kazao je Izetbegović.

Naveo je da SDA podržava dosljednu primjenu vladavine prava i procesuiranje odgovornih za korupciju i sva druga krivična djela.

(Ne)moguća korupcija među Bošnjacima

''Uvijek ćemo podržati profesionalno i pošteno pravosuđe, ali nemoguće je da se korupcija i kršenje zakona događa samo na područjima na kojima u većini žive Bošnjaci, a da je nema u entitetu RS ili na područjima na kojima vlada HDZ – kaže Izetbegović.

Iako ističe da je stranka bila dominantni pobjednik listopadskih izbora napominje da to nije bilo dovoljno, te SDA nije mogla nadjačati ujedinjenu Osmorku potpomognutu intervencijama dijela međunarodne zajednice, a on nije mogao pobijediti Jedanaestorku.

''Dobio sam nešto veću podršku u odnosu na ranije izbore, ali to nije bilo niti približno dovoljno. SDA je, iz razno-raznih razloga izgubila koalicioni kapacitet. A bez njega očigledno nema pobjede u BiH, svi ostali su izašli na izbore u koalicijama. To je prva slabost SDA koju treba otkloniti na dugu stazu. I radimo na tome, oživljavamo saradnju sa onima sa kojima smo se bili razišli. Prvi korak je napravljen u Tuzlanskom kantonu. Tamo je Vlada formirana sa komotnom većinom – 20 od 35 zastupnika, a s nama su, osim DF-a, ponovo i neki od zastupnika koji su ranije napustili SDA. Zatim smo napravili koaliciju u USK sa NES-om i formirali Vladu i u ovom kantonu. U ponedjeljak bi trebalo da bude formirana i Vlada SBK'', kazao je Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Bakir Izetbegović tijekom obilježavanj 33 godine postojanja SDAa 

SDA će u ovom mandatu većinom biti u opoziciji.

''Pitanje je kako će se to odraziti na stanje u BiH, i kako će se to odraziti na samu SDA? Učinit ćemo sve da štete budu što manje, prije svega za državu, ali i za stranku koja je državotvorna. Blok stranaka koji se može nazvati patriotskim, ili suverenističkim, je za sada difuzan, ali je masivan i postavljen je na čvrste temelje – SDA, DF, NES, SBiH nisu u vlasti zato što im je interes države i dostojanstvo nacije bilo preče od vlasti. Ovaj blok će rasti, dobivati fizionomiju i unutarnju koheziju'', mišljenja je Izetbegović.

Po njegovim riječima, odlazak u opoziciju će uzrokovati odlazak dijela kadrova koji su u politiku i u SDA ušli iz karijerističkih i interesnih motiva.

„Čišćenje SDA“

S druge strane, kaže da ispravne, jasne, patriotske politike će privući ispravne, patriotski orijentirane članove i glasače.

''Dogodit će se spontano „čišćenje SDA“ koje mnogi odavno zagovaraju i prizivaju. Moramo naći način da narodu pojasnimo da se politikom bavimo u njegovu, a ne u vlastitu korist, i da sve udarce koje smo primili i koje ćemo tek primiti trpimo za boljitak države BiH i njenog naroda. To će nam, uz širenje koalicionog kapaciteta, ali i neminovne greške Trojke na koje ćemo kao i do sada konstantno ukazivati, na narednim izborima donijeti dominantnu pobjedu. Možda i nikad uvjerljivu, ako Bog da'', rekao je Izetbegović.

Poručio je da slijede lokalni izbori, te da se članovi stranke moraju približiti biračima, naročito onima koji su rođeni poslije rata, i vratiti  Sarajevo, Zenicu, Bihać i Mostar, te osvojiti konačno i Tuzlu.

''Formula je intenzivan rad na terenu, kvalitetni mladi kadrovi i koalicije'', konstatirao je Izetbegović.

Također, prisutne članove stranke i simpatizere na današnjoj svečanosti povodom 33 godine rada SDA na kraju je podsjetio da nas sutra očekuju važni izbori, jedni u Živinicama, a drugi u Turskoj.

''U Živinicama naš kandidat Began Muhić treba biti izabran za gradonačelnika i nastaviti sa odličnim poslom koji je radio rahmetli Samir Kamenjaković. Drugi izbori su u Turskoj, gdje je koalicija predvođena sestrinskom AK Partijom osvojila većinu u Velikoj narodnoj skupštini, a predsjednik Redžep Taip Erdogan u drugom krugu ide ka dominantnoj pobjedi nad kandidatom opozicije. Uvjeren sam da ćemo s Božjom pomoći slaviti dvije važne pobjede'', kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close