Unatoč preporukama

Izbjeglice u Srbiji ostaju izbjeglice

Vijesti / Flash | 22. 04. 2014. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama u Vojvodini Radomir Kukobat izjavio je u ponedjeljak da će izbjeglice u Srbiji imati status kao i do sada, unatoč preporuci Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) da im taj status bude oduzet.

Kukobat je, kako su prenijeli beogradski mediji, takav prijedlog ocijenio kao “neutemeljen u činjenicama i krajnje neuobičajen”, tim prije jer stiže od UNHCR-a, istaknuvši kako u praksi diljem svijeta takva inicijativa gotovo isključivo ide od zemlje domaćina.

“Srbija kao zemlja prijema niti je pokrenula takvu inicijativu, niti je razmišljala o tome”, istaknuo je Kukobat naglasivši da će izbjeglice “i dalje imati gostoprimstvo u Srbiji i status kao i do sada”, bez obzira na stajalište UNHCR-a, pa će se prema izbjeglima tako odnositi i vojvođanska vlada koja je za njih u ovoj godini osigurala oko pola milijuna eura.

Zatvaranje kolektivnih centara za izbjeglice i odgovarajuće stambeno zbrinjavanje ljudi koji još u njima stanuju je jedan od ključnih ciljeva vojvođanske vlade.

“Mislim da u Vojvodini, do kraja 2015., više neće biti izbjegličkih kolektivnih centara”, istaknuo je ovaj dužnosnik u izjavi agenciji Tanjug.

U Srbiji je trenutno oko 57.000 osoba s izbjegličkim statusom i imaju izbjegličku iskaznicu, od kojih 27.000 živi u Vojvodini, a pretežito je riječ o izbjeglim Srbima iz Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je početkom travnja da neće prihvatiti preporuku UNHCR o ukidanju izbjegličkog statusa izbjeglima iz Hrvatske, te da će i dalje osiguravati i pružati punu zaštitu i pomoć svim izbjeglicama na svom teritoriju.

Kako je tad istaknuto u priopćenju, ministarstvo “izražava duboko nezadovoljstvo zbog preporuke UNHCR da se izbjeglicama iz Republike Hrvatske ukine izbjeglički status” te da je odluku donio “Visoki povjerenik bez konzultacija s državama članicama UN-a i uz izričito protivljenje Republike Srbije kao zemlje s najvećim brojem izbjeglica iz Republike Hrvatske” (41.861).

UNHCR je 4. travnja preporučio da započne proces prestanka statusa izbjeglica raseljenih iz Hrvatske jer su se okolnosti temeljno promijenile.

Kopirati
Drag cursor here to close