Kako bi pomogli

Ivaković-Lijanović: Stožer civilne zaštite će zasjedati u kontinuitetu

Vijesti / Flash | 15. 05. 2014. u 16:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni stožer civilne zaštite će u kontinuitetu zasjedati da bi pomogao ugroženom stanovništvu, spasio živote i imovinu - izjavio je na današnjoj konferenciji za medije komandant Federalnog stožera civilne zaštite Jerko Ivanković Lijanović.

Ivanković Lijanović je naglasio da je Stožer s obzirom na veoma teško stanje u većem dijelu Federacije BiH uzrokovano poplavama, predložio Vladi FBiH proglašenje stanja prirodne nepogode, što je Vlada u tijeku dana učinila.

Stožer civilne zaštite FBiH u travnju je započeo s aktivnostima na preveniranju ovakvog stanja, ali niko nije očekivao tolike padavine. Situacija je kritična u Zeničko-dobojskom kantonu, Općini Maglaj i Općini Doboj-jug.

''Stanje u Maglaju je izuzetno teško. Više od 200 građana je spašeno, ali mnogi se još uvijek nalaze na krovovima kuća. Oružane snage su nam na raspolaganju i mi ih raspoređujemo u ovisnosti gdje smatramo da je najpotrebnije'', naglasio je Ivanković Lijanović i dodao da su vreće s pijeskom upućene u brojne općine kojima su potrebne za borbu protiv poplava.

Objasnio je da je proglašenjem stanja prirodne nepogode civilna zaštita FBiH dobila na raspolaganje sva raspoloživa sredstva i ljudstvo, ali da nažalost sredstava za umanjenje materijalnih šteta trenutno nema dovoljno.

Medijima se obratio i tajnik Crvenog križa FBiH Namik Hodžić koji je istaknuo da i je ta organizacija aktivirala sve svoje resurse i ljudstvo kako bi pomogla građanima u ugroženim područjima

''Naša primarna misija je pomaganje ugroženima, odnosno dobavljanje hrane, sanitarija, higijene i eventualno dugoročna briga o onima koji su smješteni u kolektivne centre. Apeliramo na sve građane da nam se pridruže i zajedno odgovorimo na nepogodu koja nas je zadesila'', rekao je Hodžić

Naglasio je da pripadnici Crvenog križa FBiH u Maglaju i Zavidovićima brine o građanima koji su smješteni u osnovnim školama, te da je upućen apel međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, zbog čega u narednom periodu očekuje i međunarodnu pomoć.

Pomoćnik direktora FUCZ-a Mirsad Teskeređić je rekao da je jučer i danas na terenu djelovalo oko 170 pripadnika deminerskih, odnosno spasilačkih timova Federalne uprave civilne zaštite.

''Timovi koji se nalaze na terenu raspolažu svom našom opremom, kao i kamionima, bagerima, čamcima i drugom opremom. Osigurali smo 50.000 vreća sa pijeskom koje su proslijeđene ugroženim područjima'', naglasio je Teskeređić.

Istaknuo je da je željeznička pruga Sarajevo - Zenica osposobljena na inicijativu FUCZ-a, te da će se tim putem u narednom periodu provoditi snabdijevanje ugroženih područja i evakuacija stanovništva.

Dodao je da će u Maglaj u narednom razdoblju stići i ekipa od 20 raftera iz Konjica koji će sa svojim čamcima sudjelovati u spasilačkim aktivnostima, te dio specijalne jedinice MUP-a Federacije BiH sa devet pripadnika i dva čamca.

Kopirati
Drag cursor here to close