Odavanje službene tajne

Istraga zbog objave Čobankovićeva svjedočenja u slučaju 'Planinska'

Vijesti / Flash | 13. 07. 2012. u 15:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

USKOK je danas zbog objave svjedočenja bivšeg ministra Petra Čobankovića u slučaju "Planinska" na razgovor pozvao autora članka u "Jutarnjem listu" i sve sudionike postupka kojima je istražni spis bio na raspolaganju kako bi se utvrdilo tko je dao snimku i počinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio i priopćenje u kojemu opovrgava izjavu Čobankovićeva odvjetnika Mate Matića da je objavljene tajne podatke imao samo USKOK.

"Tvrdnja da je Čobankovićev tajni iskaz imao samo USKOK je laž", ističu u USKOK-u.

Objašnjavaju da je Čobanković u USKOK-u ispitan samo jedanput, u travnju 2012. Nakon njegova ispitivanja, u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, jedna snimka ostala je u USKOK-u, druga je zapečaćena i predana sucu istrage na čuvanje, a treća je odmah nakon
ispitivanja predana osumnjičeniku uz prisutnost branitelja Mate Matića, stoji u priopćenju.

Dodaju kako to dokazuje i Čobanković potpis na zapisniku kojim potvrđuje da je preuzeo i snimku. "Sve tri snimke su identične i zato začuđuje navod odvjetnika Matića da neke dijelove iskaza čak i on prvi put vidi, to više što se radi o činjenicama koje je lako provjeriti", kažu u USKOK-u.

Tvrde i kako je pravo na preuzimanje snimki iskoristio i branitelj još jednog osumnjičenika, no ne navode o kome je riječ.

U priopćenju podsjećaju da objavljivanje podataka iz istrage, osim što je kazneno djelo odavanja službene tajne, "šteti probitcima istrage" i "posredno sprječava dokazivanje". Zato su i od glavnog urednika "Jutarnjeg lista" zatražili očitovanje zbog čega su bez dozvole ravnatelja USKOK-a objavili snimke koje su u skladu sa zakonskom odredbom tajna.

U slučaju "Planinska" USKOK sumnjiči bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera da je stranačkom kolegi Stjepanu Fioliću navodno pogodovao kada je vlada, po dvostruko većoj cijeni od realne, preko leasinga zgradu u Planinskoj uzela u desetogodišnji najam za potrebe Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Uz njih je osumnjičen i sudski vještak Mate Bitanga.

Sanader je danas u sjedištu USKOK-a odbio sve optužbe i ustvrdio kako ga Fiolić i Čobanković pod pritiskom lažno terete.

U videozapisima koje je objavio "Jutarnji list" Čobanković je istražiteljima, među ostalim, rekao kako je "velik dio ljudi" u vladi znao da je zgrada u Planinskoj Fiolićeva te da je njegovo ministarstvo zgradu kupilo jer je to tražio Sanader.

Prije Čobankovićeva u javnost je "procurio" i Fiolićev istražni iskaz u kojem je navodno istražiteljima otkrio da je Sanader kod njega sakrio pet Bukovčevih slika, procijenjenih na 230.000 eura, i da je Sanaderu dao oko 20 milijuna kuna "izvučenih" iz prodaje zgrade u Planinskoj.

USKOK je tada kao neistinite odbacio navode nekih medija i Sanaderove obrane da je upravo Državno odvjetništvo u javnost plasiralo taj iskaz.

Na problem vezan uz curenje informacija više su puta upozoravali glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a Sanaderova je obrana danas najavila da će zbog toga, ali i načina na koji tužiteljstvo prikuplja dokaze, pokrenuti postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Kopirati
Drag cursor here to close