Neodgovorno

I EU i Hrvatska osudile referendum

Vijesti / Flash | 26. 09. 2016. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je ponedjeljak kako Hrvatska kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini drži neprihvatljivim nedjeljni referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta održan suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe", navodi MVEP u priopćenju te dodaje kako se Hrvatska zalaže za "opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u Bosni i Hercegovini Hrvatska jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu", kaže MVEP u priopćenju.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji.

"To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov su u ponedjeljak glede stanja u BiH naglasili imperativ njezina opstanka, prenosi Hina.

Dvojica ministara su u telefonskom razgovoru razmotrili stanje u Bosni i Hercegovini nakon održanog referenduma u RS-u.

"Kao imperative naglasili su opstojnost i stabilnost Bosne i Hercegovine na temelju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma i potpunog poštivanja ustavotvornosti i ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba", rečeno je u priopćenju MVEP RH o telefonskom razgovoru hrvatskog i ruskog ministra vanjskih poslova.

Podsjećamo, i Europska unija ocijenila je kako je referendum u RS održan bez pravne osnove i zatražila da se to riješi uspostavljanjem zakonitog ustavnog postupka, "konstruktivnim dijalogom" ustanova BiH i RS i bez zaoštravanja situacije.

''Jučerašnji referendum nema pravnog temeljla budući da je Ustavni sud BiH odlučio suspendirati odluku o referendumu dok sud ne donese odluku o njezinoj ustavnosti. Taj referendum ne može promijeniti konačni i obvezujući karakter odluke Ustavnog suda BiH, stoga potičemo sve strane u zemlji da pitanja dana Republike Srpske riješe u postojećem ustavnom okviru'', rekla je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

''Važno je da se sve strane suzdrže od poteza koji mogu voditi prema eskalaciji situacije, da se fokusiraju na reforme koje su potrebne kako bi se BiH mogla suočiti s ekonomskim i socijalnim izazovima i koji je mogu približiti europskom putu'', dodala je Kocijančič.

Kopirati
Drag cursor here to close