posjeta

Grabar Kitarović s Dodikom: Pola Hrvata je otišlo iz BiH

Vijesti / Flash | 12. 09. 2015. u 14:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosnu i Hercegovinu vidim kao članicu Europske unije (EU) i NATO saveza i to što je moguće prije - naglasila je danas u Banja Luci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

''To je uvjet za trajni mir, sigurnost i opstojnost svih naroda na ovim prostorima'', rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima, nakon sastanka s biskupom banjalučkim Franjom Komaricom.

Ona je dodala da, osim što se zalaže za europski i eurotalanski put BiH, želi i jednakopravnost sva tri naroda na cijelom teritoriju BiH.

''Ove godine, kada obilježavamo 20. obljetnicu "Daytona“, vidim prigodu da se nastavi s institucionalnom nadogradnjom kako bi se doista osigurala jednakopravnost svih naroda. Meni kao hrvatskoj predsjednici posebna je briga položaj hrvatskog naroda u BiH i njihova opstojnost, opstanak i ostanak na ovim prostorima za što treba stvoriti mnoge preduvjete. Nažalost, pola Hrvata je otišlo iz BiH u odnosu na prijeratne brojke'', ukazala je.

Da bi se ostvarili uvjeti za ostanak neophodne su, dodala je, ne samo političke, već i gospodarske i sigurnosne prilike i razvoj.

Konkretni projekti

Stoga je, kako je istakla, s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom razgovarala o mnogim konkretnim projektima infrastrukture, povezivanja prometnog, energetskog i svakog drugog sektora, a nada se i gospodarskim projektima, jer vidi da ovaj dio BiH prirodno gravitira prema Hrvatskoj kada je riječ o gospodarskoj i svakoj drugoj suradnji.

S tim u vezi zajednički je istaknuta potreba za što skorije izgradnje mosta na Savi, koji povezuje Republiku Hrvatsku i Republiku Srpsku.

Izraženo je očekivanje da će problemi koji su pratili realizaciju ovog projekta biti prevaziđeni, da će najfrekventniji granični prelaz u BiH izgradnjom tog mosta biti rasterećen.

Pitanje suradnje u oblasti energetike također je bilo jedna od tema o kojoj je posebno bilo riječi, s naglaskom da energetski projekti mogu biti i jesu dobra spona u odnosima Republike Srpske i BiH s Hrvatskom.

 Jedna takva poveznica biće izgradnja HE Dubrovnik 2, o kojoj je ranije potpisan i memorandum o saradnji.

''Rekonstrukcija ratom porušenih objekata i održiv povratak Hrvata, kao i položaj Hrvata u Republici Srpskoj, ali i položaj Srba koji su izbjegli iz Hrvatske u Republiku Srpsku, i problemi sa kojima se oni suočavaju, također je bila tema o kojoj je danas bilo govora. Istaknuto je da ne postoje ni političke ni administativne prepreke za povratak u Republiku Srpsku, ali da održiv povratak podrazumijeva pokretanje privrednih aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta'' stoji u priopćenju.

Hrvatska malo čini za Hrvate u BiH

Istaknula je da bi željela da se unaprijedi položaj Hrvata na ovim prostorima te da se to odražava kroz njihov povratak u prijeratne domovine.

Grabar-Kitarović ističe da nije u potpunosti zadovoljna koliko Hrvatska čini za Hrvate u BiH te misli da se mora povećati novčana i druga pomoć te stvoriti uvjeti za njihov povratak, koji je ipak složeno pitanje i zahtjeva da se za to ostvare određene pretpostavke.

Dodala je i da želi da tome i sama doprinese.

Grabar-Kitarović je danas u Banja Luci razgovarala s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom te u pratnji biskupa Franje Komarice posjetila Katolički školski centar u Banja Luci, a najavila je novu skoru posjetu.

Kopirati
Drag cursor here to close