Referendumanje

Dodik traži vraćanje izvornom Daytonu i 'odgađa' odcjepljenje

Vijesti / Flash | 19. 09. 2014. u 13:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Entiteti nemaju pravo na odcjepljenje od Bosne i Hercegovine prema Daytonskom sporazumu. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine, uključujući i postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom BiH'', rekao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i naglasio da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država čiji su suverenitet i integritet garantirani međunarodnim pravom i Daytonskim mirovnim sporazumom.

Visoki predstavnik je naglasio da političari u BiH moraju prestati s praksom u kojoj prijete jednostranim promjenama ustavne strukture zemlje, te da moraju u potpunosti poštivati Daytonski sporazum.

Međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za suzbijanje destruktivnih tendencija i neće dozvoliti pokušaje podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, priopćeno je danas iz OHR-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas kako uvažava rezultate referenduma na kojem je narod Škotske odlučio da ta zemlja ostane dijelom Ujedinjenog Kraljevstva, ''ali i da je taj referendum nova politička pojava, jer je proveden na način koji nije bio poznat u političkoj praksi u novijoj političkoj povijesti''.
''Taj referendum unosi nove realnosti'', ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci i ponovio kako srpska poštuje izvorni Daytonski mirovni sporazum te da svi razgovori o Bosni i Hercegovini i njezinoj tranziciji, te ideje o tome da se ukinu entiteti, formiraju regije, mogu od RS-a biti politički legitimne, ali da je isto tako legitiman, kako kaže, i zahtjev iz RS-a k njezinoj samostalnosti ''u nekom budućem dogovoru''.

''Tražimo da se vrati izvorni Daytonski sporazum, a to znači da nam vrate otete nadležnosti. Ne postoje u Ustavu BiH nadležnosti BiH u Tužiteljstvu i po mnogo čemu drugom. Ono što je izvorna nadležnost BiH nitko od nas iz RS-a nije osporio, već samo nasilje visokih predstavnika i otimanje nadležnosti RS-a'', naveo je Dodik.
Sasvim je sigurno, dodao je, da RS treba da razvije svijest o tome da brani svoj status i dodatno ga gradi.

''Želimo dijalog, a ako ga ne bude RS će legitimirati svoje pravo da na referendumu odluči o svom statusu. To je naša politika'', rekao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je uoči škotskog referenduma rekao kako Europska unija nema više prava bilo kome osporavati upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava.

"Neka se spremi Republika Srpska'', rekao je Dodik i istaknuo da je referendum u Škotskoj svojevrsna potvrda prava Rusa u Ukrajini da odluče kako i gdje će živjeti, ali i potvrda ispravnosti opredjeljenja političkog vodstva Republike Srpske po kojem instituciju referenduma treba permanentno graditi i jačati.

''Nije važan ni rezultat. Jedino važno je da se institucija referenduma koji podrazumijeva dezintegraciju jedne od najmoćnijih zemalja svijeta lagodno ušetala pod briselske svodove. Dakle, bez obzira na rezultat, Europska unija nema više prava da osporava bilo kome upotrebu institucije referenduma u cilju zaštite svojih prava, uključujući pravo na bolji život'', rekao je Dodik, kojeg je navodno nedavno srbijanski premijer Aleksandar Vučić odgovorio od namjere da situaciju na Krimu iskoristi za novu priču o pravu Srpske da istupi iz BiH.

Na Dodikove izjave uslijedile su reakcije, te je predsjednik Federacije BiH, Živko Budimir, koji je ranije nazvao Srpsku genocidnom, priopćio kako bi se Tužiteljstvo BiH trebalo aktivirati kada je u pitanju Dodikova priča o referendumu i odcjepljenju.

Kopirati
Drag cursor here to close