Rasprava o Rezoluciji

Dodik: Rezolucija je podvala

Poručio je da Narodna skupština Republike Srpske treba odbaciti Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Vijesti / Flash | 01. 06. 2020. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Nezavisne / Milorad Dodik

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da Narodna skupština Republike Srpske treba odbaciti Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

"Ovu rezoluciju treba odbaciti kao neistinitu i da se zabrani njezina primjena na prostoru Republike Srpske", istaknuo je Dodik, obraćajući se na posebnoj sjednici parlamenta Republike Srpske.

Dodik je rekao da Rezolucija predstavlja pokušaj revizije službene, činjenične i nesporne povijesne istine o Drugom svjetskom ratu.

On je rekao da sam naziv Rezolucije ne govori o istini, jer je na ovim prostorima postojao samo jedan fašistički režim koji je organiziran i činio zločine, a to je Nezavisna Država Hrvatska /NDH/.

"Zato je u naziv Rezolucije trebalo unijeti naziv te klerofašističke i sadističke tvorevine NDH. Ovakvi pokušaji revizionizma predstavljaju novi vid fašizma", istaknuo je lider SNSD-a.

Dodik je rekao da se u Rezoluciji uopće ne spominje riječ genocid nad Srbima u NDH i da ona u suštini nastavlja politiku komunističkog režima koji je upravo to imao za cilj da se sakrije priča o genocidu nad srpskim narodom.

On je istaknuo da će za nekoliko tjedana biti opći pritisak i da čak i visoki predstavnik najavljuje da će biti donesen zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, čime se stavlja u sasvim drugi kontekst i stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je rekao da je Republika Srpska i nastala zato što je bila refleks na stradanje Srba u tijekom Drugog svjetskog rata.

On je podsjetio da je NDH imala službenu politiku kao država hrvatskog i muslimanskog naroda tog vremena i da zato negiranje ili izostanak riječi genocid nad Srbima u Rezoluciji znači reviziju - da to stavljaju sa strane i da se više nikada, što se tiče institucija BiH, o tome ne razgovara.

Prema njegovim riječima, genocid u NDH bio je dominantan i planiran proces, brižljivo odabran kroz tri segmenta - dva fizička genocida, koji je podrazumijevao da se trećina pobije, a trećina raseli, dok se duhovni genocid odnosio na činjenicu da se trećina prekrštava.

Dodik je rekao da se iz naslova Rezolucije vidi kolika je to podvala.

"To je isto ono što su komunisti pisali na mnogim nadgrobnim spomenicima gdje je stradalo na desetine tisuća Srba. Oni su nakon Drugog svjetskog rata dobili spomenike na kojima je pisalo da se radi o žrtvama fašističkog terora, a nije pisalo da se zna tko je koga ubio i tko je zaista ubijen", istaknuo je Dodik.

On je rekao da je Rezolucija podvala političkog Sarajeva koji je koristio trenutak u kojem je htio podvaliti ozbiljne politike neistine, da priopći već ranije pripremljene svoje istine, da ponizi srpske žrtve i da se otkloni od stradanja u Drugom svjetskom ratu.

Dodik je rekao da ova rezolucija predstavlja i pokušava biti osuda zločina, ali je ona u suštini otklon od zločina.

"Riječ je o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu. Ovaj dokument je nastao kao interpretacija netočnih, iskrivljenih povijesnih činjenica sa željom da se politički zloupotrebi tema, da se omalovaže stradanja, glorificira nečiji drugi utjecaj i da se ta tema po njima definitivno zaklopi, otvori za neke druge teme koje oni hoće da gledamo u narednih mjesec i po dana", istakao je Dodik, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close