Bratski odnosi

Davutoglu: Balkanski narodi su kao jedna obitelj

Vijesti / Flash | 10. 06. 2014. u 11:33 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voditelj turske diplomacije Ahmet Davutoglu izjavio je danas da su balkanski narodi kao jedna obitelj i da na bratski način mogu riješiti sve nesuglasice, a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić da pojedini postupci i izjave ne trebaju biti prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

"Turska i Srbija imaju različito viđenje povijesti u nekim dijelovima, različito viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo, i zato je neophodno da u daljnjim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka s Davutogluom.

Prvi potpredsjednik Vlade je ocijenio da su odnosi Srbije i Turske izuzetno značajni za mir i stabilnost u regiji i da je u narednom razdoblju neophodno razvijati što bolje bilateralne odnose na temelju zajedničkih interesa, javlja Tanjug.

Prema njegovim riječima, zajedničko opredjeljenje dviju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normaliziraju i što više jačaju.

"Sada, da budem potpuno otvoren i iskren, što ne znači da dosad nisam bio. Važnije od svega onoga što smo razgovarali jeste to da se ovaj posjet dogodio, da pokrenemo stvari", zaključio je Dačić obraćanje novinarima.

Davutoglu je izjavio kako Turska smatra Srbiju "susjedom" i da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog, uključujući cilj "otvaraju vrata između Istoka i Zapada".

"Spremni smo i želimo, rame uz rame sa Srbijom, raditi za bolju budućnost i Srbije i Turske i Balkana jer znamo da je Srbija kralježnica Balkana", rekao je turski ministar.

"Mir na Balkanu je vrlo važan i bitan, a točka koja je najvažnija jeste Srbija i Turska. Ja odavde poručujem svima na svijetu da je Srbija vrlo važna točka na Balkanu, isto kao i Turska", dodao je Davutoglu.

Na pitanje novinara je li njegov posjet znači da je stavljena točka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbjegao izravan odgovor.

"Nisam nikada birao kada treba posjetiti Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji sam često dolazio i želim i dalje često dolaziti", kazao je on i dodao da je današnja posjeta uslijedila poslije osnovanja nove vlade Srbije.

"Mi balkanski narodi smo kao jedna obitelj i kad bude neka nesuglasica možemo sjesti i piti tursku ili srpsku kavu i bratski riješiti sve što treba", rekao je Davutoglu.

Dvojica ministara složila su se da je zajednički cilj razvoj bilateralnih odnosa u oblasti gospodarstva, sporta, kulture, znanosti, sigurnosti, obrane i izvanrednih situacija i najavila da bi na jesen u Turskoj trebao biti održan srpsko-turski poslovni forum.

Dačić je podsjetio da je vanjskotrgovinska razmjena između Srbije i Turske 2013. godine iznosila 760 milijuna eura, da je Tursku posjetilo 170.000 turista iz Srbije, a Srbiju 30.000 turista iz Turske.

Voditelj srpske diplomacije izrazio je zahvalnost Ankari na pomoći Srbiji tijekom poplava i dodao da je sad za Srbiju od vitalnog značaja prikupiti sredstva od međunarodnih donatora za obnovu pogođenih područja.

Davutoglu je rekao da je Turska, koja i sama ima gorka iskustva s potresima, bila "duboko potresena" prirodnom katastrofom koja je pogodila Srbiju, kao i BiH, i da je spremna pružiti tehničku potporu i svu moguću pomoć.

"U ime 75 milijuna građana Turske, da svima vama u Srbiji, srpski narodu, izrazim našu duboku sućut", rekao je on. "U ovakvim slučajevima, Turska i turski narod su uvijek uz vas i bit će uz vas."

Na pitanje hoće li uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da "sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa".

Upitani je li postignut dogovor za rješenje problema između Air Srbije i Turkish Airlinesa, dvojica ministara su odgovorila da je to tema za resorna ministarstva i aviotvrtke, ali da je sigurno da postoji zajednički interes za rješenje spora.

Turska aviokompanija bi, prema pisanju medija, mogla od 1. srpnja izgubiti idealna vremena slijetanja i polijetanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla zbog toga što međudržavni sporazum Srbije i Turske predviđa reciprocitet, a Turci imaju 21 let tjedno iz Beograda, dok Air Srbija ima samo sedam, i to ne ka glavnom aerodromu Ataturku, već sporednom "Sabiha Gukcen".

Davutoglu je posjet Srbiji počeo susretom sa Dačićem, a tijekom dana razgovarat i s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Kopirati
Drag cursor here to close