'Ništa nije oduzeto'

Crnadak: Šumama će i dalje upravljati institucije RS

''Ništa nama nije oduzeto. Postoje elementi političkog nasilja jer se želi ući u teren koji deifnira Dayton. Ovo sve skupa je bilo nepotrebno. Šumama RS će nastaviti upravljati institucije RS.''
Vijesti / Flash | 24. 09. 2021. u 19:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova BiH i PDP-ov zastupnik, kazao je kako Ustavni sud BiH nije ništa dodijelio državi niti išta oduzeo RS, nego da je stavio van snage samo članove Zakona u kojima se kaže da šume pripadaju RS. Rekao je i to kako je ono što je uradio bivši predstavnik Valentin Inzko, misleći na nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida, "neviđena glupost", piše N1.

''Ništa nama nije oduzeto. Postoje elementi političkog nasilja jer se želi ući u teren koji deifnira Dayton. Ovo sve skupa je bilo nepotrebno. Šumama RS će nastaviti upravljati institucije RS. Još ćemo sačekati da dođe politički dogovor generalno oko pitanje imovina, to je nešto što se postavlja kao zahtjev za zatvaranje OHR-a i ulazak u EU'', rekao je Crnadak.

Naveo je kako ''Dayton kaže da je 49 posto RS, a da prema interpretacijama koje sluša iz Sarajeva proizilazi da 49 posto jeste RS ali sve bi trebalo da država upravlja i onim u RS, a to, ističe, nije bila intencija Daytona''.

''Mi smo imali jedan kratak sastanak u PDP-u oko toga, analizirat ćemo u sljedećim danima. Od vlasti u RS nemamo neka očekivanja. Slična odluka koja se tiče poljoprivrednog zemljišta donesna je prije dvije godine i dan danas su na snazi zaključci NSRS i vlasti da se neće sudjelovati u radu zajedničkih organa dok se to pitanje ne riješi. Vidite koliko to apsurdno zvuči i smiješno izgleda jer SNSD i njegova koalicija idu iz jednog u drugo obećanje. Ništa ne poštuju. To je kao u priči onog dječaka kada je govorio 'vuk vuk', a nije ga bilo i na kraju dođe pravi vuk. Mi ćemo kao ozbiljna politička stranka imati jasne stavove'', kazao je za N1.

Crnadak: SNSD-ova priča o ugroženosti ne pije više vode

Naglasio je kako je ''SNSD je ušao u zonu u kojoj će oni procjenjivati šta njima osobno donosi korist te da su oni napustili koncept koji su usvojili u srpnju''.

''Njihova priča o velikoj ugroženosti i njima kao velikim Srbima koji čuvaju RS sve manje pije vode. Narod se sve više interesiraju za stvari kao što su ekonomski problemi u koje nas je dovela ova vlast, velika pljačka. Vidjeli ste istrage za višemilijunske krađe novca za vrijeme pandemije. Ne znam kakav osjećaj je tamo u Sarajevu. Ali atmosfera u RS je takva da narod ne može da gleda pljačku koja se događa iz dana u dan. Ne može više da gleda vlast koju provodi SNSD i njihov lažni patriotizam'', rekao je.

Na pitanje zašto učestvuju u blokadama ako zbog toga da narod ispašta, kazao je kako je ''neviđena glupost'' to što je visoki predstavnik uradio, jer je to ''dalo samo pogonosko gorivo populistima u ovoj zemlji''.

''Ovaj zakon je direktno, neću ulaziti u sadržinu, svezao ruke, onemogućio sve normalne ljude u ovoj zemlji da dođu do izražaja i dalo snagu populistima ljudi koji najviše na sukobu i izmišljenim neprijateljima funkcioniraju i pobjeđuju na izborima'', rekao je.

Na pitanje do kada su žrtve trebale čekati da se političari dogovore i slušati negiranje genocida, Crnadak je odgovorio: ''Ako mislite da je ovaj zakon pomogao žrtvama i atmosfera koja se dogodila poslije uredu, ja ne mislim''.

''Faul Željka Komšića''

Komentirajući obraćanje Željka Komšića u UN-u, rekao je da je to velika šteta za BiH jer nije imala usuglašen govor u Predsjedništvu.

''To je veliki faul, greška i šteta koju je vlast na raziniBiH, koalicija SNSD-SDA-HDZ i njihovi partneri nanijeli štetu BiH. Ta vlast nema mogućnost da postigne dogovor. Do sada je 95 posto nastupa predsjedavajućih u New Yorku bilo sa usuglašenim govorom. Ne želim da ulazim u detalje tog govora, nisam ga ni doživio kao pretjerano bitan u ovoj atmosferi. Postoje dvije strane problema – jedna stvar je što mislim da je on svojim boravkom u New Yorku, a uvijek sam za to da se ide, napravio veliki faul jer se susreo sa tzv. predsjednikom Kosova. Svaki razgovor o bilo čemu što se tiče Generalne skupštine iz ugla BiH po meni staje ovdje. To je nešto što ne radite. Znate li koliko sam ja dobijao pozive iz županijskih vlasti naprimjer, ali to se ne radi. Ne može sebi jedan član Predsjedništva dozvolit da sjedne s nekim tko se predstavlja kao predsjednik države koju njegova država ne priznaje. S druge strane, njegovo nametanje kao nekakve teme u RS. Pogrešno je što se od pitanja tog fenomena Željka Komšića pravi pitanje u RS'', rekao je Crnadak.

Govoreći o govoru Milorada Dodika u Budimpešti, kazao je kako nema potrebu da brani Bošnjake od Dodika jer su oni, znajući šta sve govori, prihvatili da uđu u vlast s njim.

Kopirati
Drag cursor here to close