Hitlerovi ljudi

CIA tijekom rata koristila usluge više od 1000 bivših nacista

Vijesti / Flash | 27. 10. 2014. u 15:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

CIA i druge agencije su koristile usluge više od 1.000 bivših nacista tijekom Hladnog rata, a potom činile sve da prikriju njihovu prošlost, piše "New York Times".

Kako za ugledni list navodi Erik Lihtblau, autor knjige "Nacisti u susjedstvu: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude", američke obavještajne agencije su vidjele bivše naciste i njihova obavještajna saznanja kao "značajan antisovjetski kapital" i zato su ih pedesetih godina prošlog vijeka "agresivno regrutirali".

''Vjerovali su da su vrijednost obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve 'moralne dileme' vezane za njihovo služenje Trećem reichu'', navodi autor.

Lihtblau je tijekom rada na knjizi razgovarao s više stotina svjedoka, a tijekom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zurof rekao je za "Times of Israel" da je odavno poznata "spremnost dužnosnika SAD da sarađuju s bivšim nacistima".

Povjesničar i istraživač Holokausta Richard Breitman, koji je otvarao tajna dosijea o zločinima nacista iz Drugog svjetskog rata, ocijenio je da su američke agencije u tom razdoblju koristile više od 1.000 "naci-špijuna", a među njima su i oni za koje se sumnja da su izravno umiješani u ratne zločine.

Jedan od bivših nacista, kasnije američkih špijuna, bio je zapovjednik SS-a, za koga se u dosijeu CIA navodi da je "vjerojatno kriv za manje ratne zločine", dok se drugi vezuje s masakrom više tisuća Židova u Litvi tijekom rata.

''CIA je čak pomogla i visokorangiranom zapovjedniku nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog Konačnog rješenja Adolfu Eichmannu da s obitelji emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo 'lojalno poslijeratno službovanje' za SAD", navodi "New York Times".

Kako ističe liberalno web-glasilo "Talking points memo", ova otkrića stižu samo tjedan dana nakon što je agencija Associated Press otkrila da su milijuni dolara socijalne pomoći isplaćeni desetinama osumnjičenih za suradnju s nacistima čak i nakon što su protjerani iz SAD.

Jedan od njih je i Jacob Denciger, koji je kao uspješan gospodarstveik iz SAD pobjegao u Nemačku 1989. godine nakon što su se pojavili lovci na naciste. On je kasnije otišao u Hrvatsku, gdje i dan danas dobiva 1.500 dolara mjesečno od poreznih obveznika SAD, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close