U širokom luku

Bože, čuvaj Siriju, odo' ja u Njemačku!

Vijesti / Flash | 30. 09. 2015. u 09:56 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doista me rastužuje činjenica da sirijske izbjeglice zaobilaze Bosnu i Hercegovinu u širokom luku na svom putu prema Njemačkoj. I to zbog cijelog jednog niza razloga. No pođimo redom.

Najprije, ovi taksisti. Ne ovi što posluju po propisima, nego ovi ilegalci. Oni neće imati izvrsnu prigodu za zaradu prevozeći napaćene ljude od Podrinja do Krajine ili iz istočne u zapadnu Hercegovinu. Na našu veliku žalost, ostat će u Mostaru, uništavati poslovanje legalnim taksi službama i doprinositi daljnjem urušavanju bh. ekonomije. Kao da javni prijevoz nije već ozbiljno narušen kopanjem rovova na Bulevaru narodne revolucije.

Ekonomski učinci

Dalje, kako se neće dogoditi veliki val prometa robe i ljudi, primjerice iz istočne u zapadnu Hercegovinu, ne postoji ni najmanja šansa da pijaca u Berkovićima ponovno proradi. A bilo je štošta finog nabaviti tamo. Recimo, presvlaka za siceve golfa dvice ili plišane kocke za retrovizor ili kugla ručke mjenjača, univerzalna. Bilo je tu CD-ova raznih kupiti, ja sam, recimo, R.E.M. prvi put poslušao upravo s jednog takvog ilegalno sprženog CD-a kupljenog u Berkovićima. Danas bi na "Prelazu" sigurno bilo moguće kupiti jeftinih kopija ajfona, kakvih kineskih multimedijalnih projektora i pedometara, ili mlin za kavu s ekranom na dodir, a mogu se kladiti da bi se u silnoj strci provukao i koji šleper jeftinog uvoznog grožđa od kojeg bi naši podrumari-ilegalci sasvim sigurno uspjeli napraviti vino s etiketama: "Kabernet-vrhunsko".

Činjenica da nas zaobilaze sirijske izbjeglice ne ide u prilog ni terorističkim ćelijama po bosanskim zabitima. Uzalud se ljudi trude, bez dodatnog priljeva terorista s Bliskog Istoka sigurno nikad neće oformiti režimsku vlast. A bez ozbiljnog protoka izbjeglica, kako teroristi neopaženo da pređu granicu?!

Onda prodajni lanci. Vi znate da bez kakve ozbiljnije humanitarne akcije naši trgovački lanci ne mogu doći do jeftine i neoporezive robe široke potrošnje s oznakom "H", dakle, ne postoji ni najmanja šansa da kvartal završe poslujući pozitivno, ukoliko im uskoro ne dostavimo rukom obilježene konzerve i koješta. A zbog čega da mi skupljamo humanitarnu pomoć kad se izbjegličke povorke neće masovno formirati u našim pograničnim predjelima?!

Politička nadgradnja

Nadalje, nedolaskom izbjeglica strada i naša politička svakodnevnica. Evo na primjer, ozbiljniji priliv azilanata je jedini legalan i legitiman argument da dokinemo posljednji popis stanovništa i ponovno dva desetljeća živimo "na blef" uz legalne i legitimne pripadnike i predstavnike naroda i narodnosti. Kada bi sirijske izbjeglice napokon došle, mi bismo ih nagovorili da svi zatraže azil. I kada se oni uredno rasporede, formirali bismo nove enklave, koridore, distrikte, republike, federacije, Dodik bi konačno imao razlog za referendum i odcjepljenje Republike Srpske od Sirije i Bakir bi pristao na elektorsko glasovanje u kojem ne bi vrijedilo jedan čovjek jedan glas i svi bismo napokon glasovali za Dragana jer svi bismo bili majorizirani i Komšić bi odustao od naziva građani i ostali jer Sirijci su u prosjeku obrazovaniji od nas, dakle, u jednu su ruku i građanskiji od nas.

Naime, kada bi i samo 100 tisuća sirijskih izbjeglica zatražilo azil u Bosni i Hercegovini, mogli bi se politički organizirati i napokon bismo dobili autentičnu političku oporbu. A ne ove pakete i deklaracije i platforme i paragrafe pa zagrabi kom opanci kom obojci, svako tri mjeseca netko novi formira vlast. Znali bismo se ovamo mi i anamo oni.

Državotvorne reforme

Na kraju, dobili bismo sigurno i četveročlano Predsjedništvo i strazburški slučaj bi se napokon zvao jasnim i nedvosmislenim imenom Sejdić, Finci i Asad. U krajnjem redu, ozbiljnim prilivom Sirijaca napokon bismo mogli nazvati državu BiHiS i izgledala bi kao država Bošnjaka i Hrvata i Srba, napokon da se riješimo vražjih anojevske i baštine ZAVNOBiH-a.

Koji bi to život bio! Okačiš cimerfraj na kuću, natrpaš Sirijaca 'nutri i čekaš USAID-ove konzerve i vreće s brašnom i šećerom. A u krajnjem slučaju, ako i ne odluče ostati s nama, mi ćemo skupa sa Sirijcima tražiti azil u Njemačkoj. Ta garavi smo kao i oni.

Kopirati
Drag cursor here to close