Srbija

Bošnjaci u Sandžaku imaju pravo na svoju državu

Vijesti / Flash | 25. 10. 2015. u 18:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) obilježilo je u nedjelju u Novom Pazaru svečanom sjednicom “Dane samoopredjeljenja“, za koje su proglašeni 25, 26. i 27. listopad, u čast referenduma o autonomiji Sandžaka koji je organiziran 1991. godine.

Predsjednik ovog nacionalnog organa Sulejman Ugljanin poručio je mladima da imaju dobru osnovu, pravo i dokumente za pravljenje državu, piše Radio Slobodna Europa.

“Bošnjaci su se tri puta tijekom 20. stoljeća izjašnjavali o formiranju autonomije za ovu oblast, ali su svaki put ostali kratkih rukava. Ništa drugo da ne znate, samo se sjetite Sjeničke konferencije, Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) i referenduma o autonomiji Sandžaka, pa imate pravo na državu. Pravite je, mi ćemo vam pomoći“, rekao je Ugljanin na svečanoj sjednici.

On je rekao da mladi imaju čvrst temelj da prave teritorijalnu autonomiju, u kojoj će živjeti Bošnjaci sretni u sadašnjosti, a sigurni u budućnosti.

“U njoj nitko neće moći gaziti Bošnjake, ali ni druge građane Sandžaka. Osim toga, imati ćemo pravo na prirodne sirovine za ekonomski razvoj“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da ova autonomija predstavlja pravo na političku egzistenciju građana Sandžaka u nekoj od novostvorenih neovisnih država nastalih nakon raspada SFR Jugoslavije.

“U to vrijeme su svi pravili nacionalne vojske i države, a Bošnjaci su bili rastureni i prepušteni sami sebi. U vrijeme održavanja referenduma Bošnjaci su u Sandžaku živjeli kao u džehenemu (paklu)”, rekao je Ugljanin.

Referendum o autonomiji Sandžaka organiziralo je 1991. godine Muslimansko nacionalno veće Sandžaka, koje je kasnije promijenilo naziv u Bošnjačko nacionalno veće, na čijem čelu je bio Ugljanin, u to vrijeme neosporni lider Bošnjaka.

Tada je od ukupno 264.156 upisanih birača na birališta izašlo 187.437, a za političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka je glasalo 99 posto ljudi.
Tadašnja vlast je rezultate referenduma odbacila, a protiv Ugljanina je podigla optužnicu zbog protudržavnog djelovanja s namjerom odcjepljenja Sandžak.

Kopirati
Drag cursor here to close