Konstituirajuća sjednica

Bogat program obilježavanja 70 godina ZAVNOBIH-a bez podrške države

Vijesti / Flash | 24. 10. 2013. u 16:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana konstituirajuća sjednica Odbora za obilježavanje 70 godina ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a na kojoj je predstavljen program ovih povijesnih događaja.

Usprkos izostanku podrške od državnih institucija, razni segmenti programa obilježit će studeni kao mjesec koji će proteći u znaku antifašističke borbe i promocije tekovina ZAVNOBiH-a.

Fokus ovogodišnje godišnjice bit će znanstveni skup koji će, naveli su organizatori, ponuditi stručni odgovor svim negatorima državnosti BiH i tekovina ZAVNOBiH-a, dok se uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja FBiH provodi nagradni literarni i likovni konkurs s temom "Moja domovina BiH" u svim osnovnim i srednjim školama.

Osim ovih bit će održane brojne svečanosti te sadržaji i u Mrkonjić Gradu i Jajcu.

''U svim školama, među novim generacijama želimo trajno promovirati ideje antifašizma i državotvornosti BiH. Kroz ove sadržaje želimo da među djecom razvijamo ljubav prema vlastitoj državi i da ovakve aktivnosti prerastu u tradicionalni sadržaj i hvala Federalnom ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministrom Damirom Mašićem na podršci'', istaknuo je potpredsjednik Odbora Nijaz Skenderagić.

On je naglasio da će i jedna od aktivnosti biti i povezivanje svih individualaca i udruženja kojima je iskreno stalo do progresivne BiH.

Lejla Hamzagić-Kovačević, savjetnica ministra Damira Mašića, naglasila je da je podrška Ministarstva ovom programu obilježavanja u potpunosti na tragu onoga što su temelji ZAVNOBiH-a.

Iz Instituta za istoriju BiH Vera Kac je kratko najavila znanstveni skup koji će biti održan 20. studenog, a osim klasičnih tema koje će se baviti historiografijom i samim zasjedanjem ZAVNOBiH-a, ovaj znanstveni skup će ponuditi i zanimljive presjeke i komparativne analize obilježavanja godišnjica, te odnos bh. političke elite prema vrijednostima ZAVNOBiH-a kao i slici o ovom povijesnom događaju u današnjim udžbenicima.

''ZAVNOBiH je obnovio državnost Bosne i Hercegovine i tom prilikom su narodi BiH zajedno s drugim narodima izvojevali pravo da urede zemlju tako da će osigurati jednakost i ravnopravnost i Srba i Hrvata i Muslimana'', istaknuo je predsjednik Odbora Raif Dizdarević podsjećajući na povijesnu važnost ovog događaja tijekom kojeg su doneseni i brojni pravni akti ustavotvornog karaktera uključujući i Deklaraciju naroda BiH koja je garantirala sva ljudska prava i slobode, priopćeno je iz Odbora za obilježavanje ovog značajnog događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close