Porazno

BiH je država porijekla i odredišta za trgovinu ljudima

Vijesti / Flash | 28. 05. 2014. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je država porijekla i odredišta za trgovinu ljudima i taj je fenomen već dvadesetak godina prisutan u BiH'', rekao je Profesor Klaus von Lampe iz Amerike koji se bavi istraživanjem u oblasti organiziranog kriminala, koji je gostovao na znanstvenoj konferenciji o prekograničnom kriminalitetu održanoj u Sarajevu.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije u BiH Samir Rizvo sudionicima je prezentirao temu vezanu za trgovinu ljudima u BiH.

''Nekad je to bila seksualna eksploatacija stranih žrtava, potom trgovina našim državljankama. Posljednjih godina bilježimo veći broj slučajeva radne eksploatacije naših državljana, bilo da se radi o BiH ili izvan njenih granica, a zabrinjavajuće je što je veliki broj djece uključen u takve aktivnosti'', kazao je Rizvo.
Ističe kako je trgovina ljudima kompleksan problem, te da se mora djelovati preventivno. BiH ima definiranu politiku, strategije i akcione planove. Mnogo je, navodi Rizvo, dosad urađeno, a veliku pomoć je pružio i nevladin sektor.

Naglašena je važnost uspostavljanja fonda za obeštećenje žrtava trgovine, ali i ostale žrtve kriminala. Rizvo je podsjetio da je svaka država članica Vijeća Europe bila dužna izraditi mehanizme za obeštećenje žrtava nasilja i drugih oblika krivičnih djela.

Srđan Vujović iz sarajevskog Udruženja kriminalista, kriminologa i menadžera sigurnosti prezentirao je rezultate istraživanja koje su uradili u vezi s krijumčarenjem cigareta na području istočne Hercegovine, a glavni izvor prikupljanja podataka bio je razgovor s krijumčarima koji su direktno vršili prijenos robe, izbjegavajući carinsku kontrolu.

To je, kazao je Feni, prvo istraživanje takve vrste na ovim područjima i značajan je doprinos znanosti. Rezultati istraživanja su prilika da se djeluje na prevenciji, ali i za represivno djelovanje kad je u pitanju suzbijanje krijumčarenja cigareta na tom području.

Govoreći o kazni za počinitelja tih radnji, Vujović je mišljenja da je od težine kažnjavanja važnija izvjesnost kažnjavanja.

''Mi u ovom trenutku to nemamo i najpotrebnije je da osobe koje vrše krijumčarenje budu uvjerene da će biti otkrivene, procesuirane i kažnjene. U ovom kontekstu, najvažnija je izvjesnost same kazne'', kazao je.

Ovogodišnja, 15. znanstvena konferencija održana je pod nazivom "Corruption, organised crime and criminal finances in Europe", a u dva dana rada prezentirani su rezultati najnovijih istraživanja iz tih oblasti.

Konferenciju je organizirao Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), u suradnji s Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Kopirati
Drag cursor here to close