Podignuta optužnica

Dva Afganistanca krijumčarila migranate iz Srbije u BiH

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, omogućili i osobno sudjelovali u krijumčarenju veće skupine ilegalnih migranata
Vijesti / Flash | 16. 06. 2021. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva Afganistanca se terete da su organizirali i realizirali krijumčarenje veće skupine migranata, čamcem preko vodene granice na rijeci Drini, u blizini Zvornika.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Kamran Zakhila, rođenog u Kabulu, Afganistan, državljanin Afganistana, a koji se nalazi u pritvoru i Darwish Zainullaha, rođenog u Jala Abat u Afganistanu, koji se također nalazi se u pritvoru,

Optuženi se terete da su, djelujući zajednički i u dogovoru, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, organizirali, omogućili i osobno sudjelovali u krijumčarenju veće skupine ilegalnih migranata, iz Republike Srbije, preko vodene granice na rijeci Drini, na teritoriju Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi, postupali protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda o borbi protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tako što su dana 23.04. ove godine, na području mjesta Kozluk, općina Zvornik, u vrijeme smanjene vidljivosti u noćnim satima, izlažući ih opasnosti za sigurnost kao i opasnosti od utapanja, prevezli čamcem skupinu od 11 ilegalnih migranata, s područja Srbije u BiH, nakon čega su od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, otkriveni i lišeni slobode.

U skupini ilegalnih migranata, bili su državljani Pakistana, Afganistana, Sudana, Eritreje i Togoa, koji nisu posjedovali dokumente za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini, te su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima BiH.

Optuženi se terete da su prevozili krijumčarene osobe u Bosni i Hercegovini na način kojim se ugrožava život i sigurnost krijumčarenih osoba, omogućivši im tako boravak u BiH, čime su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close