Istraga Tužiteljstva

Afera diplome: Tajnica na Američkom univerzitetu u BiH diplome slala poštom

Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2021. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odbio je žalbu uhićenog Denisa Prcića, osnivača i vlasnika Američkog univerziteta u BiH, kojem je prije pet dana određen jednomjesečni pritvor. On se žalio na odluku o pritvoru prema prijedlogu Tužiteljstva BiH. Uvažena je žalba njegove uhićene suradnice Melise Belkić-Mujkanović, kojoj su određene mjere zabrane.

Sve predala

Ranije su mjere zabrane određene za njenog supruga Emira Mujkanovića, koji se brani sa slobode. Oni su, podsjećamo, uhićeni u Tuzli prošli tjedan. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Tijekom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz o tome da je Mehmedagić ikada bio student ove ustanove. No, on je ovu diplomu, koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e, proglasio tajnom kako bi spriječio daljnju istragu Tužiteljstva.

Međutim, iskaz uhićene Melise Belkić-Mujkanović, koja je bila zaposlenica - tajnica Američkog univerziteta u Tuzli, a koji je u posjedu „Avaza“, otkriva šokantne informacije.

Mujkanović je u iskazu datom Tužiteljstvu BiH nekoliko mjeseci prije uhićenja potvrdila navode Tužiteljstva da je, prema uputama Prcića, zajedno sa svojim suprugom iznijela kutije s dokumentacijom koja je bila spakirana i koja se nalazila u Američkom univerzitetu BiH.

''Došla sam sa svojim sadašnjim suprugom Emirom Mujkanovićem i iznijela određeni broj već spakiranih kutija, u kojima su se nalazile knjige s fakulteta. Moj muž je nosio kutije, koje smo predali jednom muškarcu koji je došao kombijem, a kojeg sam i ranije viđala na Univerzitetu. Kutije sam predala prema nalogu, a nakon komunikacije s Denisom Prcićem'', istaknula je Belkić-Mujkanović.

Dobivala upute

U daljnjem iskazu tužiteljima Mujkanović je kazala da je diplome studentima slala poštom prema uputstvima Prcića.

''Jedan dio diploma mi je Prcić dostavljao i putem pošte iz Sarajeva. Ja sam dobivala upute kome trebam diplome poslati brzom ili običnom poštom nakon što studenti uplate iznos od 1.500 KM'', rekla je Belkić-Mujkanović.

Upis u matičnu knjigu

Na upit tužitelja tko je sve radio u Studentskoj službi tijekom 2018. i 2019. godine na poslovima vođenja matičnih knjiga, Belkić-Mujkanović je izjavila:

''Tada smo u Studentskoj službi radile ja i Sanela Bučuk i mislim da smo samo nas dvije bile tu, a svi podaci upisivani su u matične knjige prema nalogu predsjednika Prcića''.

Kopirati
Drag cursor here to close