U ljeto 2017.

Mamić optužio Zorana Pripuza za organizaciju atentata na njega u Hercegovini

Pozadinski sukob Mamića s Pripuzom, uz čije ime se redovito spominjalo također Nikicu Jelavića, započeo je prije pokušaja atentata na njega, a nastavio se i u idućih nekoliko godina.
Vijesti / Flash | 05. 04. 2021. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravko Mamić dostavio je na adresu Državnog odvjetništva i USKOK-a i jednu dodatnu prijavu, mimo javno poznatog USB-a na kojemu opširno iznosi tvrdnje o navodnoj korumpiranosti velikog broja osječkih sudaca, o čemu su mediji proteklih dana ekstenzivno izvještavali.

U ovoj predstavci, koja je istražiteljima dostavljena u drugoj polovici 2020., nešto prije nego spomenuti USB, čije je postojanje potvrđeno Nacionalu, Mamić iznosi nepoznate detalje oko atentata koji je na njega počinjen 22. kolovoza 2017. godine u blizini Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini, kada mu je propucana jedna noga te za taj događaj tereti osobe bliske zagrebačkom poduzetniku Zoranu Pripuzu, piše hrvatski tjednik Nacional.

Mamić je taj manevar vrlo vjerojatno napravio kako bi izvršio tzv. preventivni udar. Prokazujući kao naručitelje atentata na sebe Zorana Pripuza i njemu blizak milje, najvjerojatnije je procijenio da bi se prozvani nakon toga teže odlučili ponoviti ono što im Mamić pripisuje. Ali istražitelji još rade na tom slučaju, što pokazuje da je Mamiću očito nedostajalo čvrstih dokaza za tvrdnje koje je iznio.

Službeno atentat na Mamića nikada nije dobio svoj epilog, odnosno nije dovršena istraga koja bi otkrila tko su dvije osobe koje su tog dana na njega pucale s dvadesetak metara udaljenosti u zaseoku Vidovići, gdje se obitelj okupila u povodu obljetnice smrti Mamićeva oca.

Tijekom očevida pronađena su dva zrna od metaka kalibra 7,65 milimetara koji se koristi za male pištolje za ”nužnu obranu” ili pak za pištolj-strojnicu marke Škorpion. Jedno od zrna otkriveno je u jednoj od obližnjih kuća, a drugo u Golfu 7.

Uz Mamića, njegovu suprugu i vozača koji su vidjeli dvije osobe kako bježe nakon pucnjave, ispitani su i drugi svjedoci, uglavnom rodbina koja se okupila na godišnjicu smrti Mamićeva oca u ovom nepristupačnom mjestu.

Pozadinski sukob Mamića s Pripuzom, uz čije ime se redovito spominjalo također Nikicu Jelavića, započeo je prije pokušaja atentata na njega, a nastavio se i u idućih nekoliko godina.

U tom kontekstu znakovito je otvoreno pismo koje je početkom lipnja 2019. godine Dinamo uputio predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i tadašnjoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, od kojih se traži pomoć jer se klub navodno našao na udaru neimenovane mafije.

”Posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se pod, još uvijek samo verbalnim pritiscima, pojedinih osoba, koji su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. Oni su se otvoreno, ne krijući svoje namjere, angažirali da ne birajući sredstva (prema javno dostupnim podacima o njihovoj sklonosti različitim kriminalnim aktivnostima možemo pretpostaviti da im metode nisu ograničene zakonskim restrikcijama) preuzmu upravljanje Dinamom.”

Opširniju priču donosi tjednik Nacional.

Kopirati
Drag cursor here to close