Godina rada Gradskog vijeća

''Uspavana'' gradska administracija bila je razlog 'prepirke' Kordića i Marića

''Mi donosimo zaključke i odluke, ali se one ne realiziraju''
Vijesti / Flash | 31. 01. 2022. u 15:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uspavana'' gradska administracija bila je razlog ''prepirke'' gradonačelnik garada Mostara Marija Kordića i predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića.

Naime, iako su obojica iskazala zadovoljstvo radom Gradskog vijeća proteku godinu dana, Marić je, pred okupljenim novinarima u mostarskoj viječnici, iskazao nezadovoljstvo provođenjem odluka Gradskog vijeća, te za to optužio Gradsku upravu i njezinu ''uspavanu'' administraciju.

Zakazala Gradska uprava

''Gradsko vijeće Grada Mostara održalo je ukupno 16 sjednica, znali smo imati 3 mjesečno. Nažalost, Gradska uprava nas ne prati u proviđenju odluka i zaključaka koje se donesu na sjednici. Mi donosimo zaključke i odluke, ali se one ne realiziraju'', kazao je Marić. Zbog svega toga, ističe, danas su zatražili da im se do kraja ožujka donese izvješće o realizaciji svih donesenih odlika i zaključaka Gradskog vijeća.

Na to je reagirao gradonačelnik Kordić koji je stao u obranu svoje administracije rekavši kako se ne slaže s Marićevom tvrdnjom da ''Uprava spava dok Vijeće silno radi''.

''Vijeće radi, apsolutno radi, Gradska uprava ne spava, radi. Kunja pomalo. Ja sam evo nepunih godinu dana u mandatu kao gradonačelnik, mislim da vidite nekakve pomake. Za razliku od mene gospodin Marić je već 12- 15 godina dio tog političkog djela establišmenta. Što su radili prije i kako su radili - o tom potom. To ćete vi procijeniti. Mislim da ipak idemo u dobrom smjeru'', kazao je Kordić.

Prema Marićevim riječima ''uspavana'' gradska administracija zakazala je u pripremi materijala.

''Sigurno da je ovo jedan nerad iz onog periodu kada nije bilo Gradskog vijeća. Mislim da je ta gradska administracija mogla pripremiti Gradskom vijeću sve odluke koje mi danas, ovih dana i godina trebamo usvojiti. Mi nismo to zatekli, nismo imali dovoljno materijala. Sve one materijale što su došli na Vijeće oni su se našli na sjednicama, usvojeni pušteni u realizaciju''.

Kordić je pak iskazao zadovoljstvo tempom kojim se donose odluke u Gradskom vijeću, no upozorio da može i bolje. 

''Mnogo odluka je doneseno, usklađeno s mnogim državnim zakonima, javna poduzeća trenutno su u fazi gdje novi direktori rade njihovu reorganizaciju, očekujemo vrlo brzo rezultate i u vezi s tim. Jesam li ja kao gradonačelnik zadovoljan - nisam, naravno da očekujem više'', kazao je Kordić okupljnim novinarima.

Kada je riječ o javnim poduzećima Kordić ističe naziru se i rezultati rada novih direktora.

''Morate shvatiti, oni su ušli s izvjesnim problemima, što financijskim, tehničkim i kadrovskim. Oni stvarno ubrzano rade na tome, rezultati se već pomalo vide. Ja sam djelom zadovoljan'', kazao je ističući da Mostar nema samo jedan problem na koji se može fokusirati, nego ih je mnogo više.

''Treba shvatiti malo i kontekst Mostar. Nama je sve problem, nemamo samo jedan na koji bismo se mogli fokusirati. Stvarno pokušavamo sve maksimalno angažirati da svemu nekako doskočimo u ovoj godini. Hoćemo li uspjeti - siguran sam da hoćemo ćemo'', optimističan je Kordić.

Statuta grada Mostara

Dotakli su se i Statuta grada Mostara.

''Žao mi je što ga nismo usvojili kako smo to bili i rekli u sporazumu koji smo potpisali na jednoj od prvih sjednica. Tu ima i nekih zakonskih pretpostavki koje želimo izbjeći i zato smo tražili pojašnjenje i pomoć OHR-a, da nam da mogućnost da jednom točkom dnevnog reda usvojimo ovaj nametnuti statut. I potrebno je da usvojimo izmjene i dopune statuta te da to onda smatramo novim statuom'', kazao je Marić.

''Kad se donosio Izborni zakon Grada Mostara vrlo je jasno bilo što su bile obveze, službeno i neslužbeno preuzete. Sad je to postalo jedna vrlo žustra politička tema u našoj državi. Ja osobno sam se nadao jučer da ćemo imati nekakav rezultat koji bi možda relaksirao čitavu političku situaciju u BiH. Grad Mostaru kao sam može puno toga napraviti, sigurno nam treba potpora viših razina vlasti. Očekujem da će biti mudrosti i političke pragmatičnosti da se krene naprijed jer je Mostar nešto što može biti stvarno pozitivan primjer'', zaključio je Kordić.

Kopirati
Drag cursor here to close