Analiza

Udarac na Pariz: Uzroci, posljedice i kako će ovaj barbarski pokolj promijeniti Europu

Vijesti / Crna Kronika | 14. 11. 2015. u 08:37 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako će ovi napadi djelovati na Francusku? Iznimno, ali ne samo na Francusku, već i na cijelu Europu. Podsjetimo se samo na teroristički napad početkom godine kada su u Parizu napadnuti uredi lista Charlie Hebdo. Cijeli svijet je bio tada potresen činjenicom da je terorizam "stigao u Pariz".

U tom napadu, 7. siječnja ove godine, ubijeno je ukupno 12 osoba. Po svemu sudeći sinoć je ubijeno i više od deset puta toliko. To je vrlo velika brojka koja će u krupni plan staviti pojedine političke teme kao što su migracija, tolerancija, odnos prema Bliskom istoku i geopolitici.

Ovo će nedvojbeno biti veliki vjetar u leđa francuskim desničarima koji su svoju kampanju već i koncipirali na tome da su otvorene granice i multikulturalnost recept za katastrofu.

U Parizu se sinoć svakako desila katastrofa, ogromna katastrofa, no teško da se ista može pripisati ideji multikulturalnosti. Tko god stajao iza sinoćnjeg napada, ISIL ili netko drugi, uzroke ipak treba tražiti u francuskom vanjskopolitičkom angažmanu.

Dakako da nije sada zgodan trenutak, ali čim spomenemo u istom kontekstu Francusku i vanjsku politiku teško je ne pomisliti na godine francuske, često brutalne, kolonizacije dijelova islamskog svijeta, piše portal Advance.hr u svojoj analizi. No, ovi napadi zasigurno nisu nekakav zaostali revanšizam te se vrlo vjerojatno odnose na aktualnosti.

Francuski angažman u Siriji je poprilično kontroverzan. Među prvima su dali potporu islamističkim militantima koji su se pobunili protiv sekularnih vlasti u Damasku. S tim trendom su nastavili i dalje, no, kao i druge zemlje koje su podupirale tzv. "umjerene" Islamiste, okrenuli su se protiv najekstremnije frakcije, odnosno ISIL-a.

Kao i SAD i Rusija, Francuska se uključila u zračne napade protiv ISIL-a u Siriji. U zadnjim napadima, prije nekoliko dana, ciljali su ISIL-ovu naftnu i plinsku infrastrukturu na istoku Sirije ističući kako time žele eliminirati ISIL-ova financijska sredstva. Tim napadima su zasigurno razljutili i aktere šire od ISIL-a jer ISIL tu naftu i plin prodaje nekome. Kome? Kojekakvim mračnim i opskurnim akterima, vjerojatno u Turskoj.

Zanimljivo je da je Francuska izvela niz napada na ISIL-ove kampove za obuku u Siriji ističući kako time brane francusku sigurnost jer imaju informacije da bi baš iz tih kampova netko mogao zaprijetiti Francuskoj.

Sada se desio taj krvavi petak 13. Žrtve će se vjerojatno danas još zbrajati jer stižu informacije kako ima dosta ranjenih u kritičnom stanju, ali u isto vrijeme mnogi stanovnici Francuske pitati će se kako se to moglo desiti? Naime, ovdje nisu zakazale samo francuske službe, već i sve one koje s francuskima dijele obavještajne informacije.

Iz SAD-a su već poručili kako nisu čuli nikakva "šuškanja". Naime, često se teroristički napadi spriječe upravo zahvaljujući činjenici da se negdje, nekako, počnu čuti razna "šuškanja" - teroristi se dogovaraju, pripremaju, komuniciraju. Obavještajne službe često pokupe te informacije i mogu predvidjeti kada bi se nešto moglo desiti. No, izgleda kako se ovaj val napada u Parizu sinoć desio bez ikakvih indicija.

Ovo je teška godina za Pariz i Francusku. No, ovdje nije napadnuta samo Francuska, ovo je i napad na Europu. Pariz je sinoć izgledao kao Bagdad. Već smo navikli na vijesti poput "150 mrtvih u nizu napada u Bagdadu" (mada je i tamo toliki broj žrtava rijetkost), ali nipošto nismo navikli na to da u naslovu bude Pariz. No, sada je tu, terorizam je tu, u srcu Europe.

Oni koji misle da će se protiv terorizma boriti većim nadzorom vlastitog stanovništva, davanjem većih ovlasti policiji i drugim aparatima, varaju se. Nema sumnje kako je borba protiv terorizma postala nužnost nešto oko čega bi se trebale okupiti sve zemlje, ali nužno je i uklanjanje faktora koji teroristima služe kao katalizator.

Rat u Siriji je inkubator za teroriste i biti će ih sve više i više, unatoč bombardiranju njihovih položaja. Rat u Siriji mora se okončati, mora ako se želi krenuti u pravu ofenzivu protiv terorista. Zemlje Zapada i Istoka moraju, napokon, stati na istu stranu po pitanju ovog sukoba i složiti se kako veća opća prijetnja od ISIL-a nikako ne može biti sekularni autoritarni režim u Damasku. Zapad mora odustati od politike smjene režima u Siriji i fokusirati se na zajedničku borbu protiv ISIL-a jer ISIL su nusproizvod upravo te politike smjene režima.

Dakako, to bi bio bolji scenarij - razbuđivanje i veća solidarnost između zemalja. Nažalost, jučerašnji strašan događaj mogao bi dovesti i do puno gorih scenarija. Kao prvo, ovo će sigurno ojačati krajnju desnicu koja već sada likuje i potajno se raduje zbog masakra u Parizu. Sada će moći narodima reći "kao što vidite, bili smo u pravu".

Nadalje, ovi napadi dolaze u trenutku velike izbjegličke krize u Europi. Što će biti s njom? Možda se desi veliki zaokret, snažna blokada europskih granica, ali ako dođe pritom do blokade granica između EU članica, onda EU tehnički više ni ne postoji.

Možda i najgori scenarij kojeg bi sada mogli vidjeti je odmazda, kako u Parizu tako i diljem Francuske, a kasnije i širom Europe. Džsmije već su paljene i napadane ovog siječnja nakon napada na Charlie Hebdo, možemo samo prognozirati kako će odmazda izgledati sada kada su pogođene stotine francuskih obitelji.

Teroristički napadi u Parizu 13.11.2015. imaju i svoje političke ciljeve, a to je promijeniti Europu i to će na ovaj brutalan način vjerojatno i postići. Zaokret Europe udesno ide njima na ruku jer se tada počinje pogoršavati položaj europskih muslimana, a u takvoj situaciji mogu ih lakše vrbovati i regrutirati.

Nadalje, Europa će se sada početi mijenjati nalik SAD-u. Sigurnost će postati stroga, kontrola nemilosrdna, jer će se argumentirati da SAD ipak nema više problema s terorizmom na svom tlu. Sve su to, nažalost, vrlo loši trendovi koji nekima opet svakako idu na ruku. Držati sve više osiromašeni narod Europe pod strogom kontrolom nešto je što se već godinama nastoji provesti.

Ovaj pokolj u Parizu promijeniti će Europu, poprilično, i te promjene ćemo osjetiti svi. Već je Charlie Hebdo početkom godine nagovijestio promjene koje dolaze zbog terorističke opasnosti, a jučerašnji barbarski pokolj civila u Parizu zacementirati će tranziciju.

Kopirati
Drag cursor here to close