Optužbe Tužiteljstva

Suđenje Debevcu: Dobio sat od Mamića, sastajali se u Grudama

Tužiteljica Bojana Jolović iznijela je neke nove šokantne detalje optužnice protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 02. 2024. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sudu BiH u tijeku je ročište o produženju pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici.

Tužiteljica Bojana Jolović iznijela je nove detalje. Javnost je bila isključena s jedne točke zbog njezine prirode, odnosno ugrožavanja intimnog života oštećenog, piše Avaz

Oduzeti automobil

Jedna od preostalih točaka se odnosi na to kako je Debevec navodno dobio automobil od autosalona "Kramar" dok su se na sudu vodili postupci protiv njih. 

Uzeo je vozilo marke Polo, 2014. godište, vrijedno 15.000 KM te ga registrirao na supruginu sestru. 

Ona je potvrdila da to vozilo nikada nije kupila i da je Debevec zamolio da to uradi.

Iz kompanije su obrazlažući naveli da je vozilo plaćeno virmanski. 

Svjedok koji je radio u kompaniji Kramar je kazao da su uvozna cijena i navodna prodajna cijena iste.

Svjedok Sreten Terzić, vlasnik autolakirerske radnje, tvrdi kako mu je Devec kazao da sa vozila skloni naljepnicu Kramar i rekao mu da je to njegovo vozilo.

Navodno je ovo vozilo bilo skriveno, a kada je Tužiteljstvo počelo istraživati, ono je prvo viđeno na putu ka Sokocu, a onda u autolakirerskoj radnji Terzić.

Vozilo je oduzeto u srijedu tijekom akcije.

Večere u Grudama 

Sljedeća točka zbog koje se traži produženje pritvora je pribavljanje imovinske koristi od Zdravka Mamića sa kojim se sastajao u konobi "Dado" kod Gruda. Riječ je o satu u vrijednosti od 15.000 eura.

Ono što je indikativno je to da je Debevec za ovo putovanje u Grude tražio oznaku tajnosti od DKPT-a što je potvrdio vozač koji ga je vozio.

On se u konobi "Dado" prema tvrdnjama svjedoka prvo sastao sa Miljankom Paovcem, a onda se priključio i Mamić. Sve to se događalo dok su se pred Sudom BiH trajali ekstradicioni postupci protiv Mamića.

Sam Mamić je izjavio da je "počastio" Debevca kako bi imao suca na svojoj strani jer se vodi taj ekstradicioni postupak.

Svjedok Paovac je ukazao tada da bi to moglo biti neprimjereno. Sama tužiteljica Jolović je rekla da je irelevantno da li je Ranko Debevec utjecao na suce, ali ono što je bitno je da je uzeo dar.

Također, tužiteljica Jolović je kazala da je indikativno da je Mamić u tom periodu javno govorio o podmićivanju sudija i tužitelja u Hrvatskoj, a u jednom postupku se teretio baš za to.

Izuzimali videonadzor

Prilikom obrazlaganja zbog čega je potrebno produženje pritvora, tužiteljica Jolović je navela da se tadašnji predsjednik Suda BiH sastajao sa Đorđom Ždralom i njegovom odvjetnicom, koji je odležao zatvorsku kaznu za teška krivična djela.

Sastajali su se u Ždralinoj privatnoj kući, a spomenuta odvjetnica zastupa veliki broj predmeta u Sudu BiH. Debevec se sastajao i sa Mladenom Lučićem, bratom od bivšeg državnog ministra Miloša Lučića, dok je imao status osumnjičenog.

Prema informacijama tužiteljice, sastanci su se održavali u Španjolskog u kojoj Debevec također ima državljanstvo.

Konobari su potvrdili da su se Ranko Debevec, tadašnji predsjednik Suda i Milisav Pijuk, predstavljali kao uposlenici OSA-e kako bi se izuzeo videonadzor.

Saslušan je i Denis Stojnić u svojstvu svjedoka. On je potvrdio da je dobio počasnu legitimaciju OSA-e od Osmana Mehmedagića te je kazao da je dobivao od Mehmedagića razne naredbe št treba raditi.

Tužiteljica Bojana Jolović je kazala da je u prethodnom mjesecu saslušan Denis Stojnić u svojstvu svjedoka.

On je potvrdio da je dobio počasnu legitimaciju OSA-e od Osmana Mehmedagića, o čemu je ranije pisano u medijima.

Stojnić je kazao da je dobivao od Mehmedagića razne naredbe šta treba da radi, poput paljevina automobila i premlaćivanja.

Tužiteljica je rekla da u idućem periodu, zbog čega je potrebno produženje pritvora, treba provjeriti izjave Stojnića.

Kopirati
Drag cursor here to close