Zaplijena

Policija u Doboju oduzela 30 zastava

Vijesti / Crna Kronika | 09. 01. 2022. u 21:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobojska policija objavila je kako je 9. siječnja u Doboju prilikom kontrole dvije osobe iz Zenice u prtljažniku putničkog automobila marke BMW pronađeno i oduzeto 30 komada bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb s ljiljanima, koja se ista više ne koristi odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Jedna je osoba iz navedenog vozila sankcionirana zbog počinjenog prekršaja iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Lažna vijest

Portal Raskrinkavanje upozorio je redakciju kako se radi o prenošenju lažne vijesti nakon što je prvotno objavljeno da su pronađene zastava Armije R BiH.

U izjavi za medije odnosno u ovom slučaju za novinsku agenciju „SRNA“ Policijska uprava Doboj nije potvrdila  da je „dobojska policija oduzela 30 ratnih zastava tzv. Armije BiH“ već je u izjavi za medije rečeno da je 09. januara tekuće godine u Doboju prilikom kontrole dva lica iz Zenice, FBiH, u prtljažniku putničkog automobila marke „BMW”  pronađeno i oduzeto 30 komada bijelih zastava na kojima se nalazio plavi grb sa ljiljanima, a u izjavi za medije je rečeno također da se ista više ne koristi odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Također smo potvrdili da je jedno lice iz navedenog vozila sankcionirano zbog počinjenog prekršaja iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Policijska uprava Doboj, dakle, nije istakla da je riječ o zastavama Armije Republike Bosne i Hercegovine, te tvrdnje da je policija navela da je riječ o zastava ove vojne formacije nisu točne.

Prema objavljenoj fotografiji i navodima policije, oduzete su zastave Republike Bosne i Hercegovine, te stoga i tvrdnje da su “oduzete zastave tzv. ARBiH” također nisu točne, obrazložilo je Raskrinkavanje.

Kopirati
Drag cursor here to close