Pokajnik

Optužnica protiv Kekerovića: Hoće li pasti i političari?

Vijesti / Crna Kronika | 30. 04. 2014. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj, šef Odjela za gospodarski kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mlađena Kekerovića, rođenog 15.2.1968. godine u Kotor Varoši, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH i R Srbije, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi Kekerović tereti se da je, kao odgovorna osoba, ovlaštena za zastupanje u pravnoj osobi, uvozniku i carinskom obvezniku, poduzeću „MB Kekerović“ d.o.o. Trn-Laktaši, dana 29.9.2009. godine, u namjeri izbjegavanja plaćanja carine i drugih dadžbina prilikom uvoza robe, podnio carinskom organu u CI Gradiška, lažnu fakturu, kojom je više od šest puta umanjena vrijednost robe koja se uvozi.

Naknadnim provjerama s nadležnim organima R Turske, utvrđeno je da je lažnom fakturom, vrijednost robe u kamionu, odnosno oko 17,1 tona voća badema, fakturirana u iznosu od oko 17.000 US dolara, dok je stvarna vrijednost robe iznosila oko 113.000 US dolara. Na navedeni način, optuženi je izbjegao plaćanje carinskih dadžbina i PDV-a u iznosu od oko 32.000 KM, za koje je oštećen proračun i građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo carinske prevare iz članka 216. stavak 2. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno s agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu, nastavlja aktivnosti u borbi protiv privrednog i financijskog kriminala, kojim se nanosi šteta budžetu i svim građanima naše zemlje, priopćilo je Tužiteljstvo BiH.
Inače, prva kompanija na popisu poreskih dužnika kojeg je objavila Uprava za neizravno oporezivanje BiH bila je je MB Kekerović, firma vlasnika Mlađena Kekerovića s dugom od devet milijuna KM.

Kekerović je 45-godišnji biznismen iz Banje Luke, vlasnik kompanije „MB Kekerević” i još dvije kompanije, a on je zajedno s još 23 fizičke i pravne osobe optužen za utaju poreza u iznosu od 10 milijuna maraka, što je ujedno i najveća optužnica za gospodarski kriminal u BiH.

Prije njezinog podizanja neslužbeno se spominjalo da je ovaj član tzv. „laktaškog klana“ odlučio surađivati s Tužiteljstvom BiH i otkriti tko mu je sve i zašto omogućio milijunske porezne utaje, ali to nitko nije htio službeno potvrditi.

''Kekerović je optužen za pranje novca, poreznu utaju i carinsku prevaru. Suočen s dokazima, on je odlučio postati svjedok pokajnik. Već neko vrijeme pomaže istrazi i iznosi detalje o tome kako je uspio državu prevariti za milijune KM, tko mu je u tome pomagao, a kome je plaćao za tu vrstu podrške. On iznosi zvučna imena, nudi dokaze koga je podmićivao, kada i kolikim iznosima novca. Ima čak i neke videosnimke gdje se vidi kako i kome daje novac, te audiorazgovore u kojima sudjeluju i neki visoki političari'', naveli su tada Večernjem listu izvori bliski istrazi.

Neimenovani izvor tvrdi kako su imena koja je Kekerević naveo vrlo poznata.

''On proziva niz političara s državnog i vrha oba entiteta te neke bivše i sadašnje direktore državnih ustanova, ali i tužitelje'', tvrde izvori Večernjeg lista bliski istrazi.
Kekerovića su 26. kolovoza uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Njegovo, kao i uhićšenje još sedam osoba, izvršeno je u okviru akcije „Master”.

Riječ je o aktivnosti SIPA-e koju je Tužiteljstvo BiH odobrilo po zahtjevu Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Ova je institucija, naime, sakupila veliku količinu dokaza kojima se potkrepljuje tvrdnja da „MB Kekerović” i još neke kompanije nisu plaćale PDV, odnosno da im je povrat te vrste poreza vršen ekspresno i uz kršenje svih mogućih zakonskih normi.

Kopirati
Drag cursor here to close