Policiji poprilično vezane ruke

Mostar: Što kad migranti izvrše krađu ili drugi prekršaj?

Migrante policija može legitimirati, ali ih ne smije zadržati dulje od 24 sata. Zato i ne čudi da je kradljivac lisnica u Mostaru, 47-godišnji Alžirac već treći put uhvaćen u krađi.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 12. 2018. u 19:20 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Policija ima pravo zadržati uhićenu osobu, pa tako i stranog državljanina 24 sata, ako se radi o kaznenom djelu prosljeđuje se dalje na postupanje tužiteljstvu, a ako je napravljen prekršaj, policija piše prekršajni nalog u skladu s važećim propisima", pojasnio je za Bljesak.info  glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić , komentirajući slučaj migranta iz Alžira koji je uhićen u Mostaru s ukradenim novčanicima.

Kako je rekao Marić, policija postupa i po svakoj prijavi građana koja zatekne migrante u skitnji i slično te ih legitimira, obavi razgovor i provjeri postoji li raspisana međunarodna potjernica. To je, kako je rekao, jedina ovlast policije, koja o svemu upoznaje i migrante prosljeđuje na Službu za poslove sa strancima.

Kako je moguće da im se ne zna identitet?

Podsjetimo, grupa građana je u nedjelju upoznala ophodnju policije PS Mostar Centar da su zadržali jednu osobu koje po opisu odgovara osobi koje je prethodnih dana krala torbe, a također je uočena kako u parku skriva crni novčanik.

Ophodnja policije je došla do saznanja da se radi o A.A. (1971), državljaninu Alžira. Kako neslužbeno doznajemo, ovo je treći put da je 47-godišnjak zatečen u krađi. No, njegovo pravo ime i država iz koje dolazi zapravo nisu potvrđeni, jer migranti često ne daju prave informacije o sebi.

Služba za poslove sa strancima BiH za sada ne daje nikakve informacije vezano za identitete uhićenih u nekoliko slučaja krađa na području Hercegovine, što stvara dodatnu nervozu u građane, koji smatraju da o migrantima državne i lokalne institucije ne vode dovoljno računa, a njih je sve više i više u samom Mostaru i Hercegovini uopće.

Kopirati
Drag cursor here to close