Kandidatski status

Wigemark uručio Mišljenje EK Predsjedništvu i parlamentarcima

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost europskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa.
Vijesti / BiH-EU | 29. 05. 2019. u 18:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Larsa-Gunnara Wigemarka. 

Veleposlanik Wigemark je uručio članovima Predsjedništva BiH Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH, koje je predstavio povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, u okviru ''Paketa proširenja za 2019. godinu'', Komitetu za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Foto: Predsjedništvo BiH / Wigemark u Predsjedništvu BiH

U Mišljenju je prezentirana sveobuhvatna analiza stanja u zemlji, kao i sve što je dosada urađeno i ono što stoji kao obaveza da se ispuni na putu ka članstvu u Europskoj uniji, rečeno je prilikom susreta. Europska komisija je predstavila putanju za provođenje reformi, prije svega u oblasti demokracije, vladavine prava i javne uprave. 

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost europskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa. 

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili veleposlaniku Wigemarku na angažmanu i posvećenosti europskoj perspektivi BiH, te ponovili opredijeljenost za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uslovi za sljedeću etapu na europskom putu zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Isto Mišljenje veleposlanik Wigemark je uručio predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućoj Zastupničkog doma PSBiH Borjani Krišto i zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikoli Špiriću.

Foto: PR / Veleposlanik Wigemark u Parlamentarnoj skupštini BiH

Ističući kako pozitivno mišljenje Europske komisije predstavlja ključni trenutak i prekretnicu u odnosima BiH i EU, veleposlanik Wigemark je u susretu sa parlamentarcima naglasio je da će dužnosnici Delegacije EU u BiH biti na raspolaganju domaćim institucijama za svaku vrstu podrške i pomoći u ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Europske komisije, posebno u pogledu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. 

Zahvaljujući se Europskoj komisiji, veleposlaniku Wigemarku i predstavnicima Delegacije EU u BiH na doprinosu u postizanju napretka BiH na putu ka EU, članovi kolegija oba doma PSBiH ocijenili su da Mišljenje Europske komisije predstavlja razlog za optimizam i podstrek za ispunjavanje preporuka i za provođenje reformi s ciljem što skorijeg otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU. 

Uz zajedničku ocjenu da Mišljenje Europske komisije predstavlja važan pozitivan korak u procesu europskih integracija BiH, na sastanku se razgovaralo i o koracima koje bi u sljedećim mjesecima i godinama trebalo preuzeti kako bi se dodatno potvrdilo postojanje političkog konsenzusa i volje da BiH nastavi da se kreće naprijed na putu ka članstvu u EU, priopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close