Ako se nastavi ubrzano raditi

Varhelyi: Kandidatski status za BiH moguć već 15. prosinca

Rekao je da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.
Vijesti / BiH-EU | 30. 11. 2022. u 09:03 Bljesak.info
Dnevnik plus RTRS-a

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bude li u BiH nastavljen ubrzan proces formiranja vlasti na svim razinama, nakon prosinačkog samita EU - Zapadni Balkan, već 15. prosinca Vijeće EU mogao bi odobriti BiH status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, potvrdio je europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u razgovoru za RTRS.

Rekao je da je ovaj samit u Tirani jedinstven jer se lideri EU i zapadnog Balkana prvi put sastaju van Brisela, dodajući da BiH ima vremena i priliku da dobije kandidatski status.

''Imamo dovoljno vremena, pogotovo ako bude dobrih vijesti iz Sarajeva i Banja Luke. Mislim na dobre vijesti koje se tiču europskog puta'', rekao je Varhelyi.

Na snazi ostaje 14 ključnih pitanja. S kandidatskim statusom se nadam da će doći do novog političkog zamaha koji će osigurati nove reforme, rekao je Varhelyi

''Nadam se da će do kraja godine biti uspostavljena vlada. Ako postoji politička volja, onda možemo ubrzati dinamiku i ubrzati realizaciju 14 prioriteta'', dodao je.

Varhelyi je izrazio nadu da će BiH jačati institucije kako bi samostalno mogla donositi odluke i to je ključni na europskom putu.

''Imao sam priliku da se sastanem s novom predsjedavajućom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i zaista sam ohrabren porukama koje sam čuo od nje, odnosno spremnošću za ubrzan put ka EU, ali i od druga dva člana Predsjedništva. Žele jednu novu stranicu u našim odnosima gdje bi još dodatno jačali suradnju'', istaknuo je on.

Varhelyi je dodao da on i Milorad Dodik dijele zajednički interes za što brži napredak na europskom putu i osiguranje dugoročni mira, stabilnosti i razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close