Uz uvjete

Varhelyi: Europska komisija je za BiH koristila ukrajinski model kandidature

''Europa sada mora dati ponudu za BiH kako bi zemlja ubrzala svoj unutarnji posao na europskom putu'', kazao je Varhelyi.
Vijesti / BiH-EU | 13. 10. 2022. u 10:15 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija preporučila je da se Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u Europskoj uniji odobri po istom modelu kao i u slučaju Ukrajine a ta odluka rezultat je nove geostrateške situacije na europskom kontinentu, izjavio je europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Pojašnjavajući dvojbe o tome je li dodjela kandidatskog statusa BiH i dalje vezana za određene uvjete koje tek treba ispuniti, Varhelyi je u intervjuu za banjolučke ''Nezavisne novine'' od četvrtka kazao kako to ipak nije uvjetni status, prenosi Hina.

Ponuda za BiH

''Radi se o formuli koja je već primijenjena kada je riječ o Ukrajini, što znači da mi s naše strane Vijeću EU-a predlažemo da Bosni i Hercegovini da kandidatski status, a onda da gleda jesu li provedene reforme zato što mi vjerujemo da se svi skupa nalazimo na jednom geopolitičkom raskrižju. Europa sada mora dati ponudu za BiH kako bi zemlja ubrzala svoj unutarnji posao na europskom putu'', kazao je Varhelyi.

Vijeće EU-a bi preporuku da se BiH odobri kandidatski status trebalo razmatrati i odobriti u prosincu a Varhelyi je u srijedu u Bruxellesu, kada je obrazlagao ovaj prijedlog, kazao kako očekuje da će u toj državi do tada biti formirani novi parlament i vlada na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada te da će oni do zasijedanja Vijeća ''imati na stolu'' najmanje dva zakona čije je usvajanje ranije postavljeno kao paket ''mini uvjeta'' za odobravanje kandidatskog statusa.

Od ukupno tri zakona iz tog paketa parlament BiH je tek nešto ranije ove godine usvojio samo zakon o javnim nabavama no nisu usvojeni zakoni o sprječavanju sukobu interesa te o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću (VSTV) na kojima su iz EU odlučno inzistirali.

Novi početak

Zakoni o javnim nabavama i sukobu interesa ocijeni su ključnim za sprečavanje korupcije u javnom sektoru.

Iz nove Varhelyijeve interpretacije može se zaljučiti kako do prosinca ni ta dva zakona ne moraju biti nužno usvojena.

''Želimo da BiH dobije novi početak zato što nam je potreban novi početak. Izbori u BiH su održani i nadam se da će dati zamah političarima u zemlji da institucije formiraju brzo i da što prije počnu s provedbom reformi koje smo predložili. Ako bude tako mnoge stvari mogu se promijeniti veoma brzo'', kazao je europski povjerenik dodajući kako je svima jasno što su kritične reforme koje treba provesti.

Izrijekom je naveo pravosuđe, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, upravljanje ilegalnim migracijama ali i izbornu reformu.

''To je vrlo hitna reforma'', kazao je Varhelyi.

Lideri bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH koje su do sada bile u oporbi već su iskazali spremnost raditi na hitnoj provedbi reformi i usvajanju zakona koje očekuje Bruxelles ukoliko dobiju priliku sudjelovati u vlasti.

Tako su iz Naše stranke (NS) koja zajedno sa SDP-om i Narodom i pravdom (NiP) pokušava poslati Stranku demokratske akcije (SDA) u oporbu u četvrtak podsjetili kako su oni davno predložili i sada su ponovo spremni aktivirati set antikorupcijskih zakona koji su blokirani u Domu naroda parlamenta BiH gdje su kontrolu imali SDA, HDZ BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

“Dužnosnici nacionalnih stranaka bojali su se zatvora u koje bi ih ti zakoni odveli. Naša stranka je spremna sudjelovati u vlasti na državnoj razini i osigurati BiH kandidatski status, a ne njegov privid”, stoji u izjavi iz središnjice NS.

Kopirati
Drag cursor here to close