Fokus na EU agendu

Varhelyi: BiH je ključna za zapadni Balkan i mjesto joj je u EU

Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bilo važnije.
Vijesti / BiH-EU | 08. 03. 2022. u 19:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je ključna za zapadni Balkan i umjesto unutarnjih sukoba treba se fokusirati na EU agendu, tu je Bosni i Hercegovini mjesto'', rekao je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi na zasjedanju Europskog parlamenta.

Trideset godina nakon krvavog raspada Jugoslavije na Balkanu i invazije Rusije, vratio se rat na europsko tlo, podsjetio je on.

Kazao je da potreba za mirom i stabilnosti nikad nije bilo važnije.

''Susreo sam se političkim liderima BiH prvi put 2020. Nakon 12 godina blokade, izbori u Mostaru su dali svježi poticaj za promjene. Nažalost, 2021. je bila izgubljena godina. Nismo vidjeli pravi napredak na 14 prioriteta EU'', kazao je on.

Naglasio je da dolazi do dodatnih političkih podjela, nepriznavanja visokog predstavnika i bojkota državnih institucija.

''Ovo je posebno važno u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu. Puno se nade i napora uložilo u ustavnu i izbornu reformu, ali nemamo rješenja. Treba ga naći pod hitno. Ministar financija mora staviti budžet na raspolaganje Središnjeg izbornog povjerenstva'', kazao je on.

Kontinuirani bojkot, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH moglo bi ugroziti investicije.

''Nekoliko puta sam naglasio zastupnicima RS-a, postoji potreba da se osigura rad i potpuna funkcija državnih institucija. Dio investicija je na dio RS-a, kao što je dio koridora Vc ali samo nakon potpunog vraćanja funkcioniranja državnih institucija'', zaključio je komesar.

Varhelyi: Ispunjavanje 14 ključnih prioriteta je jedino što može približiti BiH članstvu u EU

Podsjetio sam da se BiH izjasnila u skladu sa stavom Evropske unije povodom Ukrajine i to pokazuje da BiH podržava svoj put ka EU, rekao je EU komesar za proširenje Oliver Varhelyi u zaključnim primejdbama na kraju sjednice Evropskog parlamenta na kojoj se raspravljalo o situaciji u BiH.

''Međutim, trebamo biti svjesni unutrašnjih tenzija. Zapovjednik EUFOR-a odlučio je udvostručiti broj trupa, ali je to samo mjera predostrožnosti jer trenutno ne postoji prijetnja po sigurnost'', kazao je on.

Naglasio je da ovaj potez predstavlja posvećenost EU stabilnosti i miru u BiH.

''Očekujemo reforme i ispunjenje 14 prioriteta EU. Njihovo ispunjavanje je jedino što može približiti BiH članstvu u EU'', zaključio je komesar Varhelyi.

Kopirati
Drag cursor here to close