Kandidatski status

Varhely u Sarajevu: Jasna volja za BiH u EU

Varhely je rekao da su sve to dodatne potvrde da je kandidatski status bio snažan faktor koji je odigrao snažnu ulogu u svim dešavanjima.
Vijesti / BiH-EU | 17. 05. 2023. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za proširenje Oliver Varhely izjavio je danas u Sarajevu da je kandidatski status za članstvo bio okidač za neke pozitivne pomake u BiH, kao i pokazatelj da zemlja zaslužuje da bude dio EU.

Nakon političkog foruma na visokoj razini o europskim integracijama BiH, kojem su prisustvovali predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto i premijer Republike Srpske Radovan Višković, europski tajnik je rekao da je kandidatski status BiH bio okidač za sve što se radi danas i za ono što će biti rađeno.

Poslije pet godina…

Rekao je kako je danas imao priliku čuti veoma jasno izraženu spremnost BiH da se radi na svim dugogodišnjim i dugoiščekivanim pitanjima i problemima, te da je potvrda toga i protekla sjednica Vijeća ministara, na kojoj su riješena mnoga pitanja koja su dugo bila u zastoju, a potpadaju pod oblast vladavine prava i mnoge druge bitne oblasti.

"Taj status predstavlja izraz nadanja EU i pokazatelj je da ova zemlja zaslužuje da bude dio Unije, a mi sa svoje strane očekujemo da BiH jednog dana bude naša članica. Vi sa svoje strane svjedočite snažnom angažmanu i nadam se da će on dovesti do nekih konkretnih rezultata", istaknuo je Varhely na konferenciji za novinare.

Dodao je kako su njegova potajna iščekivanja da će svjedočiti još nekim boljim rezultatima BiH, nego što je to bio slučaj do sada.

Video: Na Političkom forumu na visokom nivou iskazana spremnost za evropske integracije

"O svemu što sam danas čuo čini se da se to i pokazalo u dosadašnjem radu novih saziva vlasti na svim razinama BiH. U rekordnom roku je formirana vlast na nivou BiH, usvojen proračun i formirana je Vlada Federacije BiH poslije pet godina", ukazao je Varhely.

Snažna uloga statusa

Varhely je rekao da su sve to dodatne potvrde da je kandidatski status bio snažan faktor koji je odigrao snažnu ulogu u svim dešavanjima.

"Upravo zbog toga sam uvjeren da naš današnji susret predstavlja istinsku prekretnicu u konkretnoj realizaciji svih inicijativa. Neke od njih su 14 ključnih prioriteta i realizacija osam plus jedne preporuke, koje nisu ništa drugo nego ključne reforme potrebne za napredak BiH ka EU", rekao je Varhely.

Kaže kako je zahvalan Borjani Krišto jer smatram da je upravo ona napravila razliku u svemu ovome budući da se već ostvaruju potrebni rezultati.

"U ovom formatu smo pokazali da radimo sa svima koji imaju svoje zadatke i imaju nadležnosti i odgovornosti u BiH i to je i odraz ovog političkog foruma na visokoj razini", naglasio je Varhely.

Rekao je kako je ponosan što je imao priliku da svjedoči jasnoj volji da se radi na istinskoj realizaciji, izrazivši nadu da će nakon ovog sastanka postojati brža dinamika za realizaciju jasno utvrđenih zadataka.

"Ohrabren sam i zaključcima koji su usuglašavani danas i opredjeljenjem koje je iskazano, da BiH djeluje, ne samo kroz svojstvo kandidata, već i našeg saveznika", zaključio je Varhely.

Na današnjem forumu sudjelovali su članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma, te visoki dužnosnici Republike Srpske, Federacije BiH i deset županija, kao i predstavnici Brčko distrikta.

Kopirati
Drag cursor here to close