Projekt pomoći

Usklađivanje neizravnih poreza u BiH s Europskim zakonodavstvom

Vijesti / BiH-EU | 27. 02. 2013. u 14:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci je danas održana prezentacija Projekta “Dalje usklađivanje neizravnih poreza u BiH s praksom i zakonodavstvom Europske unije”.

Projekt, koji će trajati dvije godine, financira Europska unija iz Programa IPA 2011, u iznosu  dva milijuna eura. Izvodit će ga Agencija za europske integracije i ekonomski razvoj Austrije i Ministarstvo financija Slovenije.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH u prethodnim godinama započela je postupeno usklađivanje zakonodavstva iz oblasti neizravnih poreza u Bosni i Hercegovini sa zakonodavstvom Europske unije.

Projekt pomoći, koji je danas formalno predstavljen, osigurat će dalje usklađivanje s europskim standardima kada je u pitanju zakonska i podzakonska legislativa iz oblasti indirektnih poreza i praktično predstavlja nastavak rada na rezultatima ostvarenim u prethodnom Twinning projektu, priopćeno je iz UIOBiH.

Posebna pozornost bit će usmjerena na izmjene i dopune zakonskih i podzakonskih akata iz oblasti PDV-a i akciza, usklađivanje procedura provoza roba sa EU procedurama, jačanje naknadne kontrole, poboljšanje rada jednice za zaštitu prava intelektualne svojine, interne revizije, analize rizika, upravljanje ljudskim resursima i nadogradnju modernizaciju poreznog softvera ALICE.

U projektu, koji će trajati dvije godine, planirano je da bude održano 213 različitih radionica, na kojima će sudjelovati 52 stručnjaka iz Austrije i Slovenije, te da budu ipriličene tri studijske posjete.

Europska unija u BiH trenutno financira iz fondova IPA 2010 i projekt „Jačanje carinskog informacijskog sustava u UIOBiH“ u vrijednosti  2,25 milijuna eura, koji se odnosi na modernizaciju carinske aplikacije na verziju ASYCUDA World. Početak ovog projekta očekuje se u prvoj polovini 2013. godine.

Također, UIO je aplicirala i očekuje da iz fondova IPA 2013 dobije projekt čija je vrijednost 3,75 milijuna eura, a kojim je, između ostalog, planirano uvođenje NCTS-a u BiH (Novi kompjuterizovani tranzitni sistem).

Kopirati
Drag cursor here to close