Na marginama

U prijateljskoj atmosferi: Sastale se Turković i Pejčinović u Strasbourgu

Ministrica Turković je najavila svoje sudjelovanje na sutrašnjem sastanku Odbora ministara Vijeća Europe.
Vijesti / BiH-EU | 02. 03. 2020. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se u ponedjeljak sa glavnim tajnikom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, na marginama sastanka Odbora ministara Vijeća Europe koji se održava u utorak u Strasbourgu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Razgovor je, navode, protekao u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, tijekom kojeg je ministrica Turković čestitala Pejčinović Burić na izboru za glavnog tajnika VE i poželjela puno uspjeha u radu.

Turković je naglasila da BiH i Vijeće Evrope imaju odličnu suradnju u svim domenama, te izrazila zadovoljstvo što je, nakon pauze u 2019. godini, ponovno imenovana parlamentarno izaslanstvo BiH i tako nastavila sa redovitim aktivnostima pri Parlamentarnoj skupštini VE.

Ministrica Turković je najavila svoje sudjelovanje na sutrašnjem sastanku Odbora ministara Vijeća Europe.

Naglasila je da je BiH svjesna svojih obaveza, u skladu sa presudama Europskog suda za ljudska prava i 14 prioriteta koje je definirala Europska komisija u svom najnovijem mišljenju iz svibnja 2019. godine, te se zahvalila VE na nacrtu teksta mape puta za implementaciju predmetnih presuda.

Ministrica je informirala Pejčinović da su protokoli 15 i 16 Europske konvencije o ljudskim pravima u završnoj fazi ratifikacije u BiH, te da je u tijeku proces imenovanja članova za Odbore eksperata Vijeća Europe, i to za Venecijansku komisiju, Europsku komisiju za borbu protiv rasizma i netolerancije, Savjetodavni odbor za okvirni rad na Konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina, Europski komitet za prevenciju mučenja i degradirajućeg tretmana, te Savjetodavni odbor Konvencije za manjinske jezike, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close