Suficit u trgovinskoj razmjeni

Turković zamolila Slovence da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva

Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda
Vijesti / BiH-EU | 13. 01. 2023. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrebno je formirati stabilne vlade na svim razinama u Bosni i Hercegovini kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama, izjavila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon u Sarajevu, javlja Anadolija.

Turković je zahvalila Fajon u ime građana i svoje ime za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

Građani BiH će pamtiti

"Zahvala, građani BiH će ovo pamtiti jer ovo je podrška koja je bila u vrlo teškim okolnostima i podrška koja nikada ne smije zaboravi. Zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i za njene građane i ostaje d mi sa svoje strane učinimo ono što možemo, da ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili", kazala je Turković.

Dodala je da je, između ostalog, BiH uspjela da sve više usklađuje svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije.

Naglasila je da je Slovenija kontinuirano podržavala europski put BiH, a Tanja Fajon je bila neko "tko je bio snaga koja je davala nadu ovom narodu kroz svoje istupe u Europskom parlamentu.

Važna pitanja

Bisera Turković je istaknula da su tijekom sastanka razgovarale o najvažnijim bilateralnim pitanjima, kao i o aktualnoj situaciji u BiH nakon općih izbora, situaciji na Zapadnom Balkanu, prijetnjama stabilnosti regiji, jačanju ruskog utjecaja, te o nastavku europskih reformi u državi.

Turković je Fajon upoznala i o procesu formiranju vlasti nakon izbora, navodeći da će ovaj proces očigledno vrlo brzo biti završen.

"I očekujemo da će nove snage preuzeti daljine ubrzane aktivnosti na ispunjavanju 14 prioriteta. Potrebno je formirati stabilne vlade na svim nivoima kako bi se mogli oduprijeti negativnim tendencijama i nastaviti raditi na reformama", rekla je Turković.

Dodala je da su razgovarale i o pokušajima produbljivanja podjela u BiH nasuprot europskim vrijednostima, te da se nadaju se da će taj procjep biti premašen.

"Nakon što je visoki predstavnik nametnuo izmjene izbornih propisa te postavio rokove, očekujemo da OHR osigura i provođenje tih propisa, ali isto tako da osigura i provođenje odluka Ustavnog suda, te da se na brz, konkretan i kredibilan način pokrene kaznena akcija za kršenje odredbi Ustavnog suda", rekla je ona.

Mogućnost dvojnog državljanstva

O ekonomskim odnosima BiH i Slovenije Turković je rekla da su oni razvijeni, a trgovinska razmjena je dobra i postoji mogućnost za njeno širenje. Republika Slovenija se nalazi na 4. mjestu najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, ova razmjena je u konstantnom porastu, a BiH ima suficit u trgovinskoj razmjeni sa Slovenijom.

Turković je dodala da su spomenule i problem isplate devizne štednje.

"Želim da zamolim i nadležne institucije u Sloveniji da razmotre mogućnost rješavanja dvojnog državljanstva što za nas, s obzirom na veliki odljev stanovništva, predstavlja izuzetno važan zahtjev i zamolbu", dodala je Turković.

Kopirati
Drag cursor here to close