Ministrica iz Praga

Turković očekuje da će Albanija i S. Makedonija započeti EU pregovore

Na sastanku je, navode, ocijenjeno da će taj proces donijeti ne samo prosperitet, već i stabilnost za cijelu regiju.
Vijesti / BiH-EU | 27. 02. 2020. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica Bisera Turković sudjelovala je u četvrtak u Pragu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Višegradske skupine, Zapadnog Balkana te Austrije, Mađarske i Slovenije.

Na sastanku, pod češkim predsjedanjem Višegradskom skupinom, bio je nazočan i europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka odnosile su se na integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU i regionalnu suradnju. Skup u Pragu je bio prigoda da se još jednom potvrdi europska perspektiva Zapadnobalkanske šestorke i daju preporuke za daljnje napredovanje u procesu europskih integracija.

Na sastanku je, navode, ocijenjeno da će taj proces donijeti ne samo prosperitet, već i stabilnost za cijelu regiju. Također je naglašen značaj regionalne suradnje kao i pomoć Višegradske skupine zemljama Zapadnog Balkana.

Na početku obraćanja sudionicima sastanka ministrica Turković je izrazila zahvalnost češkim domaćinima za organizaciju ovog sastanka koji još jednom potvrđuje značajnu potporu Višegradske skupine zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU. Istaknula je i doprinos Višegradske skupine i Međunarodnog višegradskog fonda na uspostavljanju Fonda za Zapadni Balkan.

Foto: PR / Ministrica Turković u Pragu

Povodom današnjeg potpisivanja Memoranduma o razumijevanju ministrica je naglasila da se udruživanjem dva fonda postiže veća efikasnost te dodala da je Fond za Zapadni Balkan dobar primjer kako se, usprkos prisutnošću nekih osjetljivih pitanja, uvijek može pronaći način za poboljšanje regionalne suradnje.

Turković se u svom izlaganju osvrnula i na nacrt dokumenta o novoj metodologiji proširenja koji je nedavno objavila Europska komisija.

Naglasila je važnost političke poruke tog dokumenta koji potvrđuje perspektivu članstva u EU za čitavu regiju. U odnosu na europski put Bosne i Hercegovine, ministrica Turković je istaknula da je BiH počela provoditi Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz Analitičkog izvješća Europske komisije, koje je sastavni dio Mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u.

''Nadamo se značajnom napretku na tom polju kako bismo omogućili Europskoj komisiji da predloži status kandidata za našu zemlju 2020. godine. Dopustite da izrazim i očekivanje da će države članice EU konačno postići konsenzus o otvaranju pregovaračkog procesa sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom'', izjavila je ministrica Turković tijekom izlaganja.

Pozitivnim je ocijenila i odluku Vlade Republike Hrvatske da pitanje Zapadnog Balkana uvrsti kao jedan od svojih prioriteta tijekom predsjedanja EU-om. Izrazila je uvjerenje da će predstojeći Samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu predstavljati važnu fazu za put naše regije prema EU, te da će 2020. godina biti prekretnica da se program proširenja EU učini nepovratnim i spriječi  geostrateški politički vakuum za područje Zapadnog Balkana.

Na kraju obraćanja ministrica Turković je pozdravila najavu gospodarskog i investicijskog plana EU-a za regiju kao i uključivanje Zapadnog Balkana u projekt 'Zelena agenda', priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close