Zastupnici

Tko je za NATO, a tko za EU?

Vijesti / BiH-EU | 24. 06. 2014. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanja banjalučkog Centra za edukaciju "Pro Educa“, na uzorku od 144 zastupnika u entitetskim i državnom parlamentu Bosne i Hercegovine, pokazalo je kako bezrezervnu podršku ulasku u NATO daje gotovo dvije trećine ispitanika, dok svaki peti zastupnik svoju podršku uvjetuje nekim zahtjevima.

Najveći broj ispitanih zastupnika, bez obzira na to kojoj političkoj stranci pripada, smatra kako bi pristupanje Bosne i Hercegovine u NATO imao pozitivne efekte na gotovo sve aspekte funkcioniranja društva.

Ulazak Bosne i Hercegovine u EU bez rezerve podržava 77,8 posto zastupnika.
Ovo je dio rezultata istraživanja koje je proveo Centar za edukaciju "Pro Educa“ kroz različite metode, a od 29. listopada do 19. prosinca 2013. godine kada je urađena i anketa s 46 novinara koji rade u informativnim redakcijama medija u BiH.

"Rezultati našeg istraživanja potvrđuju da zastupnici u BiH smatraju da odluka o pristupanju NATO-u i Europskoj uniji treba biti donesena referendumom na razini Bosne i Hercegovine, ali tu smo uočili razliku u mišljenju između zastupnika iz Federacije BiH i Republike Srpske. Zanimljivi su stavovi novinara koji misle da "uglavnom dobro“ poznaju situaciju u EU i NATO-u, podržavaju ulazak u EU i ta podrška je bezuvjetna kod više od polovine ispitanika, ali je značajno manja podrška novinara pristupanju Bosne i Hercegovine u NATO", kazao je na pres-konferenciji u Banja Luci Srđan Puhalo, autor publikacije "Što zastupnici i novinari u Bosni i Hercegovini misle o euroatlantskim integracijama?“

Rezultati također pokazuju da zastupnici u državnom i entitetskim parlamentima procjenjuju da imaju više znanja o Europskoj uniji, nego o NATO-u, ali ta razlika nije mnogo velika.

Bez obzira na to radi li se o EU ili NATO-u, najveći broj zastupnika se o ovim temama informira putem medija, prvenstveno televizije, a onda slijede tiskani mediji i internet.

Istraživanje pokazuje i da novinari u Bosni i Hercegovini kao najveću prepreku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine vide nepostojanje političke volje.

Domaći novinari smatraju da o ulasku Bosne i Hercegovine u EU i NATO, trebaju odlučivati građani, a ne političari.

Kopirati
Drag cursor here to close