Tirana

Tegeltija: EU stvara iluziju otvorene politike proširenja

''Opći je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi''
Vijesti / BiH-EU | 14. 09. 2021. u 15:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istaknuo je, na radnom ručku lidera država zapadnog Balkana s kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Covida-19 podsjetila na značaj suradnje, solidarnosti i učinkovite koordinacije.

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu suradnju na višu razinu i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regije.

Predsjedatelj Tegeltija je istakao da je zajednički cilj - skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Europskoj uniji.

''Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opći je utisak da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi'' - ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara.

Predsjedatelj Tegeltija smatra da bi, državama zapadnog Balkana, trebalo omogućiti značajniju ulogu i sudjelovanje u procesima EU i bliskije veze s EU i prije formalnog ispunjavanja kriterija i uvjeta za članstvo.

Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unaprjeđenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close