Šamar

Što smo uradili na putu prema Europskoj uniji

Europski šamar za Bosnu i Hercegovinu, i to s razlogom, a sve upravo, kako poručuju europski dužnosnicima, zahvaljujući političarima koji zemlju i građane duže vrijeme drže u blokadi.
Vijesti / BiH-EU | 25. 06. 2022. u 08:05 Bljesak.info
Šta smo uradili na putu do EU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europsko vijeće spremno je Bosni i Hercegovini dati kandidatski status, ali ona prethodno mora provesti reforme u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, kao i ustavnu i izbornu reformu, izjavio je to predsjednik Vijeća Charles Michel Bh. političari uglavnom nedostupni za izjave, oglašavali su se priopćenjima, u kojima su jedni druge optuživali za neuspjeh.

Europski šamar za Bosnu i Hercegovinu, i to s razlogom, a sve upravo, kako poručuju europski dužnosnicima, zahvaljujući političarima koji zemlju i građane duže vrijeme drže u blokadi. I dok se deklarativno zalažu za europski put - rezultati izostaju. Tako je bilo i sa europskim zakonima. Iz direkcije za europske integracije (DEI) jasni su - Bosna i Hercegovina napravila je određene korake, ali i dalje većina suštinskih pitanja čeka na realizaciju.

"Usvojene su izmjene izbornog zakonodavstva vezanog za Mostar; ukinuta je odredba o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske; stvoreni su preduvjeti za funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, usvojen je Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH i Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina'', poručili su iz Direkcije za Europske integracije, prenosi BHRT.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH objašnjava: "EU nije zatvorila vrata Bosni i Hercegovini ali u njoj nema mjesta politici i političarima koja blokiraju državu, koji prijete secesionizmom, koja podržavaju i opravdavaju agresiju, koji su ogrezli u korupciju i negiranje genocida koji uvjetuju interes sviju nas s ispunjavanjem vlastitog interesa."

Iz Demokratske fronte poručuju da HDZ i SNSD blokiraju reforme u svom interesu, ali i u interesu Rusije, kojoj je zastoj Bosne i Hercegovine na europskom putu u strateškom interesu. Posebno se to odnosi na reformske zakone koji su navedeni kao prioritetni poput zakona o VSTV-u, zakonu o sudovima, sukobu interesa i javnim nabavkama.

"I kada je EU htjela pomoći BiH na način da umjesto svih 14 ključnih prioriteta, učinimo iskorak donošenjem samo ova tri reformska zakona, kako bismo dobili kandidatski status, opet je spomenuti dvojac pokrenuo svoje alate i oborio sva tri reformska zakona", kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH

"Nismo se ni mi nešto pretjerano trsili da u ovom razdoblju, otkad smo se vratili iz Bruxellesu, pokušamo pokazati dobru volju pa kažem da smo usvojili ove zakone jer oni sigurno ne narušavaju nijedan vitalni interes. Ustvari, jedino što mogu da naruše je kriminalni interes nekome da mu ospore zloupotrebe u javnim nabavkama ili sukob interesa", govri Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

U SNSD-u poručuju da Europa polako gubi kredibilitet u Bosni i Hercegovini, dok prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović naglašava da su, kako navodi, kočničari iz Sarajeva najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status.

"Mi moramo promijeniti izborni zakon odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status'', kazao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

"Ako BiH kao država za četvrt vijeka svog postojanja nije riješila nijedan od nagomilanih problema, male su šanse da opstane kao zajednička država tri konstitutivna naroda, sa potpuno različitim političkim ciljevima i viđenjima njene budućnosti", objašnjava Dušanka Majkić, delegat SNSD-a u Domu naroda PS BiH.

Hoće li nam jesen donijeti kandidatski status ovisiti će i od novog izvještaja Europske unije o napretku, a napomenimo da su u listopadu izbori, pa se postavlja pitanje hoće li za bh. političare prioritet biti reforme ili podjela fotelja.

Kopirati
Drag cursor here to close