EU

Stigao novi šef: Što će biti prioritet Johanna Sattlera

Johann Sattler je najavio da će u svom mandatu govoriti o ključnim problemima u Bosni i Hercegovini
Vijesti / BiH-EU | 19. 09. 2019. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao. BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Kada će se to dogoditi zavisi od toga kako će brzo i učinkovito vaše vlasti izvršavati zadatke. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete'', rekao je novi šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Video: Sattler: Izraditi akcion plan za implementaciju preporuka iz Mišljenja EK

Na prvoj konferenciji za medije po stupanju na dužnost istaknuo je kao jednu od prvih stvari od bh. institucija očekuje da vidi izradu akcijskog plana za implementaciju preporuka iz Mišljenja Europske komisije.

''To bi poslalo jasnu poruku Europskoj uniji da postoji opredijeljenost na strani BiH da se krene naprijed'', poručio je Sattler.

Najavio je da će u svom mandatu govoriti o ključnim problemima u Bosni i Hercegovini, među kojima su vladavina prava i sudstvo, što je po njegovim riječima temeljno pitanje jer ''kada zemlja pokrene pregovore za pristup Europskoj uniji mora imati funkcionalno sudstvo, te kao građanin mora imati pristup sudu i jamstvo da će sudski proces biti završen u razumnom roku, a ne da će trajati u nedogled''.

Foto: Fena / Johann Sattler

''Drugo pitanje je socioekonomske prirode - dio mog posla koji mi je blizak srcu jer su to pitanja koja se tiču običnih ljudi. Radi se o pomoći privatnom sektoru, otvaranju novih radnih mjesta, otvaranju BiH da postane privlačnija investicijama. Usprkos pozitivnim stvarima ovdje je teško pokrenuti kompaniju i dobiti potrebne dozvole za poslovanje. Dosta toga je napravljeno u proteklim godinama, ali je sada potrebno još jednom uložiti napore u ta pitanja'', rekao Sattler.

Reformu javne administracije također vidi kao važno pitanje jer, kako kaže, bh. građani dosta plaćaju u državnu kasu, te očekuju da će dobiti nešto zauzvrat poput dobrog zdravstva.

Svjestan predstojećih izazova naglasio je kako BiH mora imati uspostavljenu vlast na svim razinama jer ''nitko ne razumije i ovdje i u Bruxellesu, da je potrebno godinu ili više da se uspostavi vlast na svim razinama''.

 

Na osnovu dosadašnjeg iskustva u svom radu rekao je kako je uvjeren da se u BiH mogu napraviti promjene i da nadležni moraju izaći iz začaranog kruga jer je u zemlji potrebno zajedništvo, a manje podjela.

''Na vašem vodstvu je da smanje retoriku podjela'', zaključio je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close