Europski put

Sattler: Vladavina prava jedan od temeljnih uvjeta za članstvo u EU

Funkcioniranje vladavine prava ključni je element na europskom putu Bosne i Hercegovine, a što podrazumijeva ostvarivanje jednakih prava za sve građane.
Vijesti / BiH-EU | 20. 11. 2019. u 18:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Funkcioniranje vladavine prava ključni je element na europskom putu Bosne i Hercegovine, a što podrazumijeva ostvarivanje jednakih prava za sve građane, postojanje neovisnog, nepristrasnog i odgovornog pravosuđa, te punu provedbu zakona, kao i kontinuirani napor na poboljšanju zakonodavnog okvira u skladu s europskim standardima.

Pravo na pravdu

Istaknuto je to danas u Sarajevu u uvodnom dijelu javne debate "Pravo na pravdu!", organizirane u suradnji s Delegacijom Europske unije u Bosni i Hercegovini i Uredom specijalnog predstavnika EU, a čiji sudionici razmatraju temeljne aspekte stanja vladavine prava u BiH.

Javna debata u Parlamentarnoj skupštini BiH, kojoj prisustvuju predstavnici političkog života, pravosudne zajednice i nevladinog sektora u BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, upriličena je uoči finalizacije Izvješća o stanju u pravosuđu u BiH, na čijoj je izradi angažiran tim stručnjaka s višim nezavisnim pravnim ekspertom Europske unije (EU) Reinhardom Priebeom na čelu.

Učesnike skupa pozdravio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, istaknuvši kako je vladavina prava jedan od temeljnih uvjeta za članstvo u EU, te da u tom kontekstu treba identificirati probleme i zaustaviti negativne trendove u BiH.

Provođenje reformi

Poručio je kako je EU spremna nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, ali da je provođenje određenih reformi i procesa obaveza i vlasništvo lokalnih struktura, a sve s ciljem ostvarivanja jednakih prava i blagostanja za sve građane.

Podsjetio je na pokazatelje koji svjedoče o većinskoj opredjeljenosti bh. građana za europski put BiH, ali i o enormnom padu povjerenja u pravosuđe i percepciji građana u kojoj su pravosudne institucije svrstane u red najkorumpiranijih.

Sattler je pozvao sve relevantne aktere u BiH da prestanu s prebacivanjem odgovornosti, uz napomenu da se politička volja mora pretvoriti u konkretne korake i pozitivne promjene, te da bh. građani zaslužuju mnogo više od aktualnog stanja.

Ocijenio je, istovremeno, kako je u sve procese neophodno uključiti građane BiH, budući da su institucije njihove i da trebaju biti u njihovoj službi, odnosno da trebaju biti zaštićeni efikasnim funkcioniranjem sistema vladavine prava.

Manjak progresa u pravosuđu

Sudionicima događaja obratio se i viši nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe, potcrtavajući kako je frustriran zbog manjka progresa u pravosuđu BiH, jer, kako je kazao, nailazi na stvari slične onima iz ranih 2000. godina.

Kazao je kako je skup ''Pravo na pravdu!'' dobra prilika da se dođe do određenih ulaznih informacija i mišljenja, koji mogu doprinijeti finalizaciji Izvješća o stanju u pravosuđu u BiH, pozivajući sudionike na proaktivan pristup.

Priebe je naveo kako je stekao utisak da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o vladavini zakona u BiH, ukazujući na potrebu odlučnog angažmana svih koji su uključeni u te procese.

Konstatirao je kako i dalje nedostaje političke volje na tom putu, uprkos određenim naporima da se stvari promjene.

''Vladavina zakona nije primarno vezana za ispunjavanje zadataka u pristupnom procesu, to je siguran okvir za građane i njihovu dobrobit da naprave prosperitetnu budućnost za obitelji unutar svoje zemlje. Mnogi mladi ljudi napuštaju ovu zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog manjka pravne sigurnosti'', upozorio je Priebe.

Jednak pristup pravdi

Dodao je kako eksperti mogu procijeniti situaciju i indicirati načine kako ići naprijed, ali da je na odgovornima u BiH da naprave promjene iznađu odgovarajuća rješenja, naglašavajući kako je na tom putu neophodno osigurati čvrstu odlučnost političara, sudija, tužitelja, nevladinih organizacija i šire javnosti.

Na važnost urgentnog djelovanja ukazala je i Michaela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (Generalna direkcija za susjedsvo i pregovore o proširenju, EK), akcentirajući značaj izgradnje snažnog pravosuđa i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Precizirala je kako nema vremena za odlaganje, te da je neophodno ostvariti uvjete u BiH u kojima će svaki njen građanin imati jednak pristup pravdi.

Na otvaranju skupa emitirana je videoporuka europskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, koji je iz Bruxellesa poručio kako je Bosni i Hercegovini potreban pravni sistem koji će osigurati vladavinu prava, te da bez toga nema napretka.

Poručio je kako se njegov mandat približava kraju, ali da će napori Europske unije na planu podrške vladavini prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close