Prirodne katastrofe

Sattler: BiH je blizu pristupanja Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

''EU je do sada osigurala značajna novčana sredstva mehanizmima civilne zaštite BiH za nabavku neophodne opreme, obuke i za sustav koordinacije''
Vijesti / BiH-EU | 29. 04. 2022. u 16:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler napisao je danas na svom blogu da je BiH bilzu pristupanja Mehanizmu EU za civilnu zaštitu.

Podsjetio je da je prošle nedjelje građane i građanke Hercegovine uznemirio zemljotres jačine 5,7 stupenjava čime je naglo prekinut život Elmire Sefo i mnogi su zadobili ozljede.

''Bio je to bolan podsjetnik da prirodne katastrofe dolaze nenajavljene i da ne mare za politiku, granice i identitet. Građani i građanke Bosne i Hercegovine dobro znaju da potres nije jedina prirodna katastrofa koja ih može zadesiti. I skorašnji šumski požari pokazali su da adekvatna reakcija može spasiti živote i prirodu'' - dodao je Sattler.

Istaknuo je da je BiH, srećom, sada bolje opremljena da se nosi sa katastrofama nakon razornih poplava 2014. kada je prvi put Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu.

''Mehanizam prepoznaje da prirodne katastrofe i druge opasnosti po javnost ponekad mogu biti veće od bilo čega sa čime se jedna zemlja može nositi, a Mehanizam pomaže unaprjeđenju prevencije, spremnosti i odgovora na katastrofe. Do danas je Mehanizam aktiviran 540 puta unutar EU i van nje. Bilo koja zemlja na svijetu, kao i Ujedinjene nacije i njene agencije ili relevantne međunarodne organizacije mogu tražiti aktivaciju Mehanizma za dalju pomoć i podršku'' - pojasnio je Sattler.

Naveo je da Mehanizam nije ograničen samo na zemlje članice EU, nego se taj mehanizam solidarnosti odnosi i na Island, Norvešku, Srbiju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Tursku.

''Sve te zemlje spremne su dati doprinos radu Mehanizma sopstvenim resursima. BiH je aplicirala za članstvo 2014. i mora biti u stanju da učinkovito sudjeluje u radu Mehanizma da bi joj bio odobren pristup. Kako bi povećala pripravnost i spremnost zemlje da pristupi Mehanizmu, EU je do sada osigurala značajna novčana sredstva mehanizmima civilne zaštite BiH za nabavku neophodne opreme, obuke i za sustav koordinacije, kao i milijune eura pomoći nakon poplava 2014. godine i COVID-19 pandemije'' - napomenuo je Sattler.

Naglasio je da je jučer komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetio BiH u cilju procjene njenih kapaciteta za pristupanje Mehanizmu.

''Bila je pravovremena slučajnost da je komesar prisustvovao terenskoj vježbi ''ResponSEE'' koju financira EU prema scenariju odgovora u slučaju zemljotresa. U vježbi su sudjelovale službe zaštite i spasavanja iz FBiH, RS i Brčko Distrikta, te iz Albanije, Austrije, Crne Gore, Nizozemske, Rumunije i Slovenije. Pokazalo se da bosanskohercegovačke službe dobro surađuju međusobno kao i sa međunarodnim timovima'' - rekao je Sattler.

Poručio je da je Lenarčič jasno dao do znanja da bi BiH trebalo samo da finalizira nekoliko tehničkih stvari kako bi dobila pristup Mehanizmu EU za civilnu zaštitu, što bi značilo značajnu promjenu za sposobnost BiH da odgovori na katastrofe velikih razmjera i pomogne drugim zemljama da učine isto.

''Nadam se da ovo pokazuje i da su političke razmirice oko ključnih službi za spašavanje života i prirode neprihvatljive. Učinkovit odgovor zahtijeva brzu akciju, a ne političke prepirke. Isto važi i za finalne aktivnosti potrebne da BiH pristupi Mehanizmu za civilnu zaštitu. Garantiram vam da će vam EU pomoći u tome'' - napisao je Sattler u blogu, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close