Sve isto

Pročitajte nove zamjerke Europe na stanje u BiH

Vijesti / BiH-EU | 14. 05. 2014. u 13:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Europske komisije i institucija BiH sastali su se 13.-14. svibnja u Banja Luci povodom šestog sastanka Pododbora za ekonomska i financijska pitanja i statistiku od stupanja na snagu Privremenog sporazuma 2008. godine. Ovo je bio prvi sastanak 6. ciklusa nakon što se sastanci prethodnih pet pododbora nisu mogli održati zbog unutarnjih neslaganja u BiH.

Sastankom je na strani BiH predsjedavala Vera Letica, pomoćnica ministra financija i trezora BiH, a na strani Europske komisije, Piter Bekx, direktor za ekonomske i financijske poslove.

Europska komisija je pozdravila napredak na koordinaciji planiranja proračuna i fiskalnih pitanja tijekom protekle godine dana, odnosno, usvajanje Globalnog okvira za fiskalne politike za razdoblje 2014.-2016. i pravovremenu pripremu i usvajanje proračuna za 2014. godinu na državnoj i entitetskoj razini te ohrabrila bh. vlasti da nastave raditi na izradi srednjoročne fiskalne strategije u cilju jačanja uloge instrumenta za fiskalnu koordinaciji.

''Komisija je izrazila snažnu zabrinutost za trenutni zastoj stand-by aranžmana sa MMF-om, odnosno, izostanak zaključenja šestog pregleda, te time izostanak isplate sljedeće tranše financijske pomoći. Ukazala je na značajno povećane potrebe servisiranja javnog duga u 2014. godini, što dovodi do rizika refinanciranja, s obzirom na ograničen fiskalni prostor u zemlji. Ona je pozvala BiH da poduzme potrebne korake koji bi omogućili nesmetanu realizaciju programa MMF-a, što naročito nalaže hitno usvajanje izmjena i dopuna zakona o akcizama na duhan''. navodi se u priopćenju Delegacije EU u BiH.

Komisija je upozorila da političke poteškoće prijete da će nepovoljno uticati na gospodarstvo BiH, naročito u kontekstu još uvijek nestabilnog vanjskog okruženja, s tim da postoji hitna potreba za odlučnim akcijama i strukturnim reformama.

''Za ovo je potrebna održivost i kvaliteta javnih financija, što podrazumijeva potrebu za restrukturiranjem i modernizacijom javnog sektora i poboljšano određivanje ciljnih grupa kad su u pitanju socijalne beneficije'', navodi se.

Pozitivnim je ocijenjen određeni napredak u posljednjih nekoliko mjeseci, na primjer, u pogledu usvajanja Zakona o javnim nabavkama, napredovanje na planu reforme mirovinskog u Federaciji i određena poboljšanja koja se tiču poslovnog okruženja u Republici Srpskoj.

Međutim, Europska komisija je pozvala BiH da unaprijedi svoje napore na poboljšanju poslovne klime, rješavanju nedostataka u funkcioniranju tržišta rada, i na podizanju kvalitete ljudskog kapitala, čime se postavlja osnova za samo-održivo jačanje konkurentnosti ekonomije.

Komisija je istakla dobru suradnju dvije agencije za bankarstvo na entitetskoj razini i insistirala na boljoj koordinaciji i suradnji između entitetskih i državnih organa vlasti u mnogim drugim područjima, npr. između institucija interne i eksterne revizije u zemlji.

Kad je u pitanju statistika, Komisija je podvukla značaj popisa domaćinstava i stanovništva i pozvala tri statistička zavoda da finaliziraju preostale faze obrade podataka u skladu a preporukama Međunarodne monitoring misije. Također je pozvala bh. vlasti da učine napredak na pripremi poljoprivrednog popisa, po mogućnosti, putem usuglašavanja zakona na državnoj razini, čime bi se osigurala jedinstvena metodologija u cijeloj zemlji i potrebna financijska sredstva.

U skladu sa zaključcima Vijeća za vanjske poslove od 14. travnja, Komisija je izrazila očekivanje da će Vijeće ministara BiH prevladati unutarnja neslaganja kako bi se u skoroj budućnosti omogućilo održavanje sastanaka šestog ciklusa i za ostale pododbore.

Kopirati
Drag cursor here to close