Europska perspektiva

Prepreke BiH na putu prema EU

Nositelji najviših funkcija u BiH vrlo rado govore o europskoj perspektivi, ali ne i o obvezi ispunjavanja onoga što je preporučeno iz Briuxellesa. Izostala je institucionalna reakcija, ali i plan rada.
Vijesti / BiH-EU | 19. 11. 2019. u 22:52 Bljesak.info
Prepreke na EU putu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest mjeseci je prošlo od kako je iz Briuxellesa stiglo Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Ključne preporuke nisu ispoštovane. Europska perspektiva, čini se, nikada nije bila dalje.

Nositelji najviših funkcija u BiH vrlo rado govore o europskoj perspektivi, ali ne i o obvezi ispunjavanja onoga što je preporučeno iz Briuxellesa. Izostala je institucionalna reakcija, ali i plan rada.

Preporuke se teško ostvaruju 

“Mogu jedino tražiti da se Akcijski plan koji je pripremljen kroz onaj mehanizam koordinacije u Direkciji za EU integracije što prije i formalno usvoji, da se pažnja fokusira na onih 14 prioritetnih oblasti koje će Vijeće EU razmatrati kad bude i razmatralo izvještaje, mišljenje EK povodom našeg zahtjeva za članstvo i da se čitav proces nanovo pokrene s novom dinamikom”, rekao je Osman Topčagić, predsjednik Paneuropske unije u BiH.

“Nažalost, sve preporuke koje dolaze iz Briuxellesa vrlo teško se ostvaruju u konačnici, i zato što imamo potpuno podijeljenu političku sliku i nemamo stvarne partnere kada je riječ o reformama koje trebaju da ostvare kako bismo se približili Europskoj Uniji. Nacionalne stranke su još uvijek na vlasti i kao takve se održavaju upravo suprotno djelujući od onoga što traže iz Briuxellesa ”, navodi novinarka Amina Čorbo Zećo.

Albanija i Makedonija

Slučaj Albanije i Sjeverne Makedonije koje su ispunile sve obveze, a ipak, nisu dobile zeleno svjetlo, otvorio je raspravu i o dvostrukim aršinima

“Vrata Zapadnog Balkana nisu zatvorena za ulazak u EUropsku Uniju. Ne možete govoriti dva desetljeća o perspektivi Zapadnog Balkana, a ne krenuti sa pretpristupnim pregovorima”, izjavio je Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu

Iz Briuxellesa poručuju da nesuglasice unutar Unije ne trebaju biti ni izgovor ili opravdanje bilo kome da zanemari jedan od strateških ciljeva vanjske politike BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close