ali štiti interese

Pregovore završiti brzo, postoji mogućnost da EK uvede sankcije

Vijesti / BiH-EU | 17. 12. 2015. u 09:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za pregovore o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SAA) s EU su u tijeku, pripremamo novu pregovaračku poziciju koju trebaju usvojiti Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, kazao je za "Dnevni avaz" Hamdo Tinjak, koji je imenovan za glavnog pregovarača nase zemlje s Europskom unijom.

On će biti ključni čovjek za dogovor o izmjeni SAA i ima istu ulogu koju je imao veleposlanik Igor Davidović kada je naša zemlja prvi put pregovarala s Unijom.

Tinjak kaže da su već trebali imati tehnički sastanak s Europskom komisijom (EK) u Bruxellesu, međutim, zbog vremenskih uvjeta naš tim nije bio u mogućnosti otputovati. Naime, dogovor o prilagođavanju SAA uvjet je za podnošenje kredibilne aplikacije koja je najavljena do veljače.

''Početak pregovora bit će prolongiran za naredni ponedjeljak, ako i tad ne uspijemo ostvariti ovaj prvi kontakt, onda ćemo, nažalost, morati čekati da prođu novogodišnji praznici'', kazao je Tinjak.

No, to bi moglo značiti da će EK već od Nove godine uvesti sankcije, odnosno ukinuti mogućnost da BiH bez ograničenja izvozi u države članice EU. Tinjak se nada da će pregovori biti završeni brzo, ali ističe da BiH mora štititi svoje interese.

''Očekujem da u što skorijem vremenu završimo ove pregovore, jer ovo neće biti pitanje "uzmi ili ostavi", ovo će biti i pitanje fleksibilnosti EU. Ali, spremni smo raditi i dan i noć, jer nam je ovo i jedan od preduvjeta za podnošenje validne aplikacije za članstvo u EU'', pojasnio je Tinjak u intervjuu za "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close