Kandidatski status

Plenković: Ovo je poruka građanima

"Drago mi je da sa današnjim sastankom Europskoj vijeća koincidirao i sastanak političkih lidera o formiranju koalicije na državnoj razini".
Vijesti / BiH-EU | 15. 12. 2022. u 21:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izrazio je večeras zadovoljstvo jer je Europsko vijeće odlučilo dodijeliti status kandidata Bosni i Hercegovini gotovo sedam godina od podnošenja formalnog zahtjeva za članstvo.

Naveo je da je Hrvatska kontinuirano i konzistentno podržavala BiH na njenom putu ka Europskoj uniji te je kazao da mu je drago jer je u izvještaju Europske komisije bila jasna podrška da se BiH dodijeli status zemlje kandidata.

"Drago mi je da sa današnjim sastankom Europskoj vijeća koincidirao i sastanak političkih lidera o formiranju koalicije na državnoj razini što upućuje na zaključak da je nakon ovih izbora situacija u BiH znatno drugačija nego prije četiri godine. Takva funkcionalnost i ambicija omogućit će BiH da brže napreduje ka EU", stava je Plenković.

Najavio je da će Hrvatska na tom putu BiH nastaviti pomagati kao prijateljska susjedna zemlja, a ta pomoć bit će političke operativne prirode unutar evropskih institucija, kao i u vidu stručne ekspertize u oblasti preuzimanja pravne stečevine EU.

Podvukao je da dodjela kandidatskog status znači poruku svim građanima BiH da je ovo signal da se vrata Europske unije otvaraju, a taj status omogućit će BiH da bude korisnik drugih fondova EU.

Kopirati
Drag cursor here to close