Predsjednik Slovenije

Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proeuropske snage u BiH.
Vijesti / BiH-EU | 16. 06. 2022. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je u četvrtak pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini (BiH) bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proeuropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja europskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", priopćeno je iz ureda predsjednika Slovenije.

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Europske unije", kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close