Odgovoreno na 655 dodatnih pitanja

Dodatna pitanja: EK najviše 'zanima' politički kriterij

Finalizirana priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika
Vijesti / BiH-EU | 19. 02. 2019. u 14:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priprema odgovora na 655 dodatnih pitanja iz Upitnika Europske komisije za Bosnu i Hercegovinu je finalizirana. Direkcija za europske integracije dostavila je integralnu verziju odgovora, na jezicima u službenoj upotrebi u BiH i engleskom jeziku, svim vladama u Bosni i Hercegovini i Vijeću ministara BiH na potvrdu.

''Prema postojećim procedurama, potvrda integralne verzije odgovora na sjednicama vlada u BiH i Vijeća ministara BiH zadnji je korak u institucijama u BiH, prije slanja odgovora Europskoj komisiji. Nakon potvrđivanja, na svim razinama vlasti u BiH, odgovori će biti dostavljeni Europskoj komisji'', navode za Fenu iz Direkcije.   

Europska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u prosincu 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. - Transportna politika (38), te poglavlje 24. - Pravda, sloboda i sigurnost (36).

Uz navedene Europska komisija je dostavila dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU. Dodatna pitanja Europska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini u junu 2018. godine.

Priprema odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Europske komisije dio je cjelokupnog procesa koji ima za cilj pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU, a u kojem će Europska komisija dati detaljnu analizu stanja u državi i ocjenu spremnosti da se pređe u narednu fazu odnosa s Europskom unijom.

Europska komisija će, nakon što ga finalizira, mišljenje dostaviti Europskom parlamentu i Vijeću EU. Vijeće EU će razmotriti mišljenje i jednoglasno odlučujući donijeti odgovarajući zaključak.

Kopirati
Drag cursor here to close