Mjesecima najavljivan

Odgođeno uvođenje ETIAS-a na šengenskim granicama

Iz Delegacije EU u BiH kažu da uvođenje ovog sustava nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.
Vijesti / BiH-EU | 26. 12. 2022. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mjesecima najavljivan, sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen 1. siječnja 2023. naredne produljen je, a sudeći prema vijestima iz EU, teško da će sustav biti u upotrebi i tijekom sljedeće godine, objavio je Deutche Welle (DW).

Iz Delegacije EU u BiH kažu za DW da uvođenje ovog sustava nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

Elektronski sustav

''Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronski sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u Šengen zonu. Očekuje se da će sustav postati operativan do kraja 2023. godine'', kaže glasnogovornik Delegacije u BiH, Ferdinand Koenig.

ETIAS ne uvodi obaveze poput one o posjedovanju vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Šengen zonu, trebaju prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

''ETIAS odobrenje važit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih obitelji državljana zemalja članica EU-a ili obitelji osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Europske unije'', kaže Koenig.

Jedina promjena

Građani BiH uglavnom nisu upoznati s ovim detaljima ili imaju tek informaciju da bi se ovo pravilo moglo primjenjivati.

Kada je riječ o šengenskom prostoru, iz Granične policije BiH podsjećaju da je to nešto što se provodi svakog dana.

Jedina promjena koja će nastupiti u tom smislu, za sada je ulazak Hrvatske u Šengen zonu pri čemu treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Šengena.

''Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastavit će se kao i do sada u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sustavi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Europska komisija donese odluku o tome'', kaže za DW Franka Vican Bošković iz Granične policije BiH, navodeći da na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

Brže procedure

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS s ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, nego samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, pojačanu sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU-a u BiH.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Europska komisija a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Za sve te zemlje potreban je samo biometrijska putovnica za popunu ETIAS dokumenta.

Kopirati
Drag cursor here to close