Putovi

Nema Balkana u EU do 2030.?

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio je u ponedjeljak nadu da će Bosna i Hercegovina krajem ove ili početkom 2024. godine otvoriti pregovore…
Vijesti / BiH-EU | 11. 09. 2023. u 15:03 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Skopju da su izjave o prijemu država regije zapadni Balkan u Europsku uniju (EU) do 2030. godine "lijepe želje" i da ne želi rušiti ambiciju i optimizam drugih ali kako nije siguran da će tako biti.

Budućnost

"Razgovarali smo o europskoj budućnosti, kod nekih je veći entuzijazam, kod nekih je manji. Današnji dan je protekao u konstruktivnoj raspravi, nije bilo velikih svađa i tučnjava jer smo Priština i mi ostavili svoje probleme za sastanak u Bruxellesu u četvrtak", izjavio je Vučić nakon sastanaka šefova država sudionica procesa Brdo-Brioni u Makedoniji.

Predsjednik Srbije je, nakon razgovora na sastanku čiji su domaćini predsjednici Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, Stevo Pendarovski, Zoran Milanović i Nataša Pirc Musar, izjavio da je s liderima razgovarao o odnosu samog zapadnog Balkana prema EU, prenosi Beta.

"Što je to što možemo tražiti, od različitih inicijativa prema cijeloj Europi do uspostavljanja zelenih linija do zajedničkog tržišta. U deklaraciji piše članstvo u EU što ranije, a najkasnije do 2030. to su lijepe želje ali tko sam ja da rušim optimizam kod drugih i umanjujem njihovu ambiciju. Super ako tako bude a hoće li biti, nisam siguran", rekao je Vučić.

Sankcije

Vučić je izjavio danas da po pitanju sankcija Srbija odlučuje sama kao suverena zemlja i da se po tome razlikuje od Kosova.

"Što se tiče sankcija, o sankcijama odlučujemo mi sami kao suverena zemlja i u tome se razlikujemo od Prištine, ne po pitanju Rusije, Ukrajine, ne znam čega već po pitanju toga tko jeste suverena zemlja, a tko to nije i nikada neće biti", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Skopju.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara o tome što očekuje na sastancima u Bruxellesu po pitanju Kosova, rekao kako očekuje da će sastanci biti teški, jer prema njegovim riječima, nijedan nije bio lak.

"To nije zato što razgovaramo s Albinom Kurtijem, već zato što razgovaramo s predstavnicima Bruxellesa, za koje znate da što god oni rekli, uvijek će podržavati nezavisnost Kosova na jedan ili drugi način", istaknuo je Vučić

Nade za BiH

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izrazio je u ponedjeljak nadu da će Bosna i Hercegovina krajem ove ili početkom 2024. godine otvoriti pregovore s Bruxellesom.

"Očekujemo od svih relevantnih političkih čimbenika da do kraja godina ubrzaju europski put BiH. Nastavak euroatlantskih integracija ključan je za stabilnu i funkcionalnu BiH", naglasio je Grlić Radman nakon sastanka s bugarskom kolegicom na kojem je istaknuta važnost europske integracije zapadnog Balkana.

Put Sjeverne Makedonije, koja je stekla status kandidatkinje za članstvo, otežan je zahtjevima službene Sofije koja zahtijeva da Skopje promijeni ustav i prizna Bugare kao etničku manjinu.

"Vjerujemo da promjena ustava Sjeverne Makedonije mora omogućiti otvaranje daljnjih pregovora s EU", rekao je šef hrvatske diplomacije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close