Nije dobro

Merkel: Trebamo novi elan za izmjene Izbornog zakona u BiH

Njemačka kancelarka je poručila kako će novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt preuzeti funkciju 1. kolovoza, ali da je on već sada jednim dijelom počeo obavljati ovu funkciju.
Vijesti / BiH-EU | 05. 07. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel sudjelovala je danas na sastanku s čelnicima država Zapadnog Balkana, a nakon sastanka je poručila kako države u suradnji s Europskom unijom moraju uraditi još mnogo toga kako bi riješili probleme.

Merkel je istaknula da je Europska unija do sada uradila mnogo toga zajedno s državama Zapadnog Balkana kako bi se situacija u ovom dijelu Europe poboljšala te da je dobra suradnja između država jedan od interesa i same EU.

"Prije svega nam je stalo da regija surađuje. Želim naglasiti da je u interesu same Europske unije da proces kreće naprijed i da se omogući suradnja, pomirenje, te da se prevladaju tendencije razjedinjavanja. Pored svih poteškoća u vezi s prevladavanja ratne prošlosti, imamo veliki broj uspjeha koje smo postigli proteklih godina. Nedavno je na snagu stupio regionalni sporazum o roamingu koji omogućava građanima Zapadnog Balkana da telefoniraju bez plaćanja roaminga. Omogućen je bolji protok roba tijekom pandemije, početak razmjene učenika unutar regije, uspostava regionalnog tržišta. Neke stvari smo uspjeli uraditi, međutim još nisu završeni svi procesi", rekla je Merkel.

U Bosni i Hercegovini potreban novi elan

Tijekom obraćanja, Angela Merkel se osvrnula i na situaciju u Bosni i Hercegovini. Njemačka kancelarka je poručila kako će novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt preuzeti funkciju 1. kolovoza, ali da je on već sada jednim dijelom počeo obavljati ovu funkciju.

"Ako pogledam situaciju u regiji posljednjih sedam godina, neke stvari su nam uspjele i mislim da smo svakako otvorili dosta poglavlja. Kada je Berlinski proces počeo s radom 2014. godine, on je omogućio suradnju unutar regije. Uvijek ima nekih teškoća koje čovjek ne može predvidjeti. Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća i tu trebamo novi elan za Izborni zakon i nadam se da će Christian Schmidt imati dovoljnu podršku svih", zaključila je Angela Merkel.

Njemačka će donirati 3 milijuna cjepiva za Zapadni Balkan

Njemačka kancelarka se osvrnula na aktuelne probleme u regiji, kao i na proces cijepljenja protiv koronavirusa na području Zapadnog Balkana.

"Razgovarali smo i o utjecaju pandemije i što zemljama treba, naročito o cjepivima. Znamo da ima poteškoća koje treba prevladati kao dijalog Srbije i Kosova. Nažalost, postoji spor i između Bugarske i Sjeverne Makedonije postoji i treba nam jako puno strpljenja za rješavanje problema. Kada je riječ o cjepivima, mogu reći kako će Njemačka rasporediti 3 milijuna cjepiva zemljama Zapadnog Balkana", rekla je njemačka kancelarka.

Također, poručila je kako se u svim procesima trenutno postiže praktični napredak te da je došlo do približavanja stavova unutar regije, ali da još uvijek jako puno posla pred državama Zapadnog Balkana, ali i same Europske unije, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close