Politika blokira rad

U BiH boravi 3.500 migranata, osposobljava se novo prihvatilište

Mektić je dodao kako BiH ima dovoljno kapaciteta da se migrante adekvatno zbrine u zimskom periodu, ako se ne poveća broj.
Vijesti / BiH-EU | 24. 09. 2019. u 16:21 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić tvrdi kako se situacija sa migrantima u BiH ne pogoršava. Trenutno u zemlji boravi oko 3.500 ilegalnih migranata.

Mektić je dodao kako BiH ima dovoljno kapaciteta da ih se adekvatno zbrine u zimskom periodu, ako ostane jednak broj migranata.

"Čekam odluku federalne Vlade kako bi se osposobilo još jedno prihvatilište, za svaki slučaj", dodao je Mektić u izjavi novinarima nakon radno-savjetovnog sastanka Savjeta ministara u tehničkom mandatu sa direktorima sigurnosnih agencija na razini BiH u vezi sa povećanjem efikasnosti kontrole i upravljanja migracijama u BiH.

Prema njegovim riječima, direktori sigurnosnih agencija istaknuli su problem nedostatka ljudstva i potrebu bolje tehničke opremljenosti.

"Imamo situaciju da Graničnoj policiji nedostaje 500 policajaca, a ako želimo popuniti ta radna mjesta, potrebna su financijska sredstva", rekao je Mektić, podsjećajući da na razini BiH još nije usvojen budžet za ovu godinu.

Dodao je da sve zemlje u okruženju posjeduju termovizijske kamere, koje zamjenjuju 50 do 80 policajaca, a jedna takva kamera košta više od milijun eura.

"Samo mi nemamo. Nemamo nijedne bespilotne letjelice, a sve okolne države kontroliraju bespilotnim letjelicama", rekao je Mektić, koji smatra kako bi suočavanje sa migrantskom krizom bilo efikasnije kada se politika ne bi miješala u ovaj problem.

Prema Mektićevim riječima, direktori sigurnosnih agencija tražili su promjeni zakon, koji bi efikasnije rješavao pitanja migranata, što su zemlje u okruženju i EU više puta uradile posljednjih godina od kada traje ovaj problem.

"Mi to ne možemo, nema politike koja to može dogovoriti", naveo je Mektić.

BiH jedina europska zemlja izvan EU koja nije potpisala operativni sporazum sa Fronteksom - europskom institucijom za zaštitu granica i borbu protiv migracija.

"Od njih bi mogli dobiti veliku pomoć, pa čak i u europskim policajcima", kaže Mektić, koji je najavio da bi uskoro trebala biti formirana interresorna radna grupa koja bi rješavala pitanje prihvaćanja državljana BiH koji se trenutno nalaze u kampovima u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close