Vrijeme na putu u EU

BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju i izgubila dragocjeno vrijeme

Zastupnički dom PFBiH usvojio zaključke o izazovima Federacije ka EU
Vijesti / BiH-EU | 26. 06. 2018. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončao je tematsku sjednicu o izazovima i perspektivama Federacije BiH na europskom putu usvajanjem tri zaključka, kojim je ovaj dom dao punu podršku BiH na njenom putu k europskim integracijama i punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Drugim zaključkom Zastupnički dom se obavezao da će dati puni doprinos u zakonodavnom procesu za donošenje potrebnih zakona i drugih akata na nivou Federacije, a koji se odnose na europski put BiH.

Zaključeno je i to da će Zastupnički dom formirati poseban Odjel za europske integracije koji će biti zadužen za praćenje europskih procesa i IPA projekata u okviru ovog doma, a kojeg će sačinjavati stručni kadar iz oblasti europskih integracija.

Na sjednici su zastupnici pozicije i opozicije uglavnom istakli da je u Federaciji učinjen napredak u procesima europskih integracija, ali i podcrtali da je taj napredak slabijeg intenziteta zbog predizborne kampanje.

''Dosta je toga urađeno, ali naravno nismo u potpunosti zadovoljni jer nismo ostvarili sve ono što smo htjeli. Predizborna kampanja je prerano krenula, te su politička djelovanja stranaka unutar koalicije doprinijela da taj proces koji je zaista bio u zamahu sada bude usporen'', kazala je potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

U kontekstu realnog napretka u preuzimanju pravnih, ekonomskih i političkih stečevina EU ravnatelj Ureda Vlade FBiH za europske integracije Vjekoslav Čamber naglasio je da su u Federaciji u proteklom periodu usvojeni značajni reformski zakoni poput Zakona o radu, Zakona o MIO, Zakona o energetskoj efikasnosti. Pored toga su, dodaje, pokrenute i aktivnosti na uspostavljanju Registra parafiskalnih nameta pri Federalnom ministarstvu financija, Registra administrativnih procedura u Generalnom tajništvu Vlade.

'' Vlada se angažirala i na aktivnostima u pogledu ponovnog pokretanja privatizacije i pojednostavljenja registracije gospodarskih subjekata u FBiH, što su svakako bile preporuke Europske komisije'', kazao je Čamber.

Direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović, pored očekivanja da će u naredna tri mjeseca sve institucije odgovoriti na dodatna pitanja Europske komisije, ukazao je na činjenicu da je došlo do pada opredijeljenosti građana za EU.   

''Razlog za to je nedostatak razumijevanja procesa koji je jako težak i bolan, to jest rezova koji su veoma teški. Za građane je proces nerazumljiv, odnosno razumiju samo benefite'', konstatirao je Dilberović.

Predsjedavajući zastupničkog doma Edin Mušić izrazio je zahvalnost što se zastupnicima obratila zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon, istaknuvši da je ona dokazani prijatelj BiH.

Tom prilikom, Fajon je navela da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme. Zato su, po njenom mišljenju, BiH potrebni lideri koji su spremni na suradnju i kompromise.

Izrazila je žaljenje što poslanici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH nisu prisustvovali tematskoj sjednici, jer "kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno".

''Sjednici ne prisustvuju poslanici Kluba HDZ-HNS-a, ne zato što nisu opredijeljeni za Europsku uniju i NATO, već što je došlo do preglasavanja kada se usvajao zakon o izbornim jedincima u Predstavničkom domu'', rekao je potpredsjedavajući Zastupničkog doma Mladen Bošković novinarima uoči sjednice.  

On je sa dopremijerkom i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević, predstavnicima oba doma Parlamenta FBiH i međunarodne zajednice sudjelovao na sastanku sa zastupnicom Europskog parlamenta Tanjom Fajon, koji je održan uoči tematske sjednice o izazovima i perspektivama Federacije na europskom putu.   

Sastanku, kao i sjednici, prisustvovao je specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je poručio da neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na oko 600 dodatnih pitanja Evropske komisije.



Kopirati
Drag cursor here to close